Poslanici danas o pružanju besplatne pravne pomoći

30.08.2016. 08:44 / Izvor: Akta.ba
Poslanici danas o pružanju besplatne pravne pomoći

Ovim zakonskim rješenjem želi se osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebali bi na sjednici koja je zakazana za danas razmatrati Prijedlog zakona o pružanju besplatne pravne pomoći koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ovim zakonskim rješenjem želi se osigurati djelotvoran i jednak pristup pravdi u postupku pred tijelima i institucijama BiH pred kojima se ostvaruju ili štite pojedinačna prava, obaveze i interesi.

Korisnici besplatne pravne pomoći mogu biti bh. državljani i druge osobe s boravištem u BiH kao i one koje su pod međunarodnom zaštitom, kao što su izbjeglice, tražitelji azila, žrtve trgovine ljudima, apatridi te osobe čija su prava zaštićena odredbama međunarodnih konvencija u ovoj oblasti.

Pomoćnica ministra pravde Milana Popadić pojasnila je da je zakon usaglašen s entitetskim, odnosno kantonalnim zakonima da bi svi imali jednaka prava.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i izjašnjavanje o utvrđivanju novog roka za dostavljanje mišljenja o prijedlozima izmjena zakona o akcizama, o sistemu indirektnog oporezivanja te o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Ovako definiran dnevni red je zbog toga što su članovi Komisije za budžet i financije Predstavničkog doma odgodili na jučerašnjoj sjednici, drugi put, izjašnjavanje o ovim zakonima koji se tiču povećanja akciza na naftu i naftne derivate.

Sredstava od tih akciza trebala bi biti utrošena na izgradnju cesta i autocesta. Akcize na naftu i naftne derivate bile bi povećane za 15 feninga, odnosno 10 feninga namijenjeno je za izgradnju autocesta, a pet feninga za izgradnju ostalih cesta.

Poslanici bi svoj stav trebali dati i na Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2015. godinu te na Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti