Za rekonstrukciju vodovodne mreže izdvojit će se oko četiri miliona KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za rekonstrukciju vodovodne mreže izdvojit će se oko četiri miliona KM

Vlada KS je sa resornim ministarstvom i preduzećem 'Vodovod' počela sa rekonstrukcijom mreže na nekoliko njenih najkritičnijih dijelova.

31.08.2016. 12:08 / Izvor: Akta.ba

Realizacija projekta Upravljanje otpadnim vodama, odnosno ugradnja i pokretanje prečistača na Butilama, te rekonstrukcija dotrajale vodovodne mreže teme su o kojima je danas premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković razgovarao sa delegacijom Sektora za vode Svjetske banke za region Evrope koje je predvodio direktor David Michoud. Sastanku su prisustvovali i ministri finansija te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Jasmin Halebić i Čedomir Lukić, kao i delegacija KJKP Vodovod i kanalizacija predvođena direktorom Nezirom Hadžićem.

Kako je istakao premijer Konaković, projekt ugradnje i pokretanja prečistača na Butilama uspješno se provodi kraju zahvaljući kreditnim sredstvima ove banke.

"U pitanju je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Kantonu, zbog čega je Vlada opredjeljenja da finansijski podrži njegovu punu funkciju, bez obzira kako bude poslovalo preduzeće 'Vodovod i kanalizacija', a zašto je neophodno na godišnjem nivou osigurati oko šest miliona KM", naglasio je premijer Konaković.

Upoznao je svoje goste i sa činjenicom da je Sarajevo izuzetno bogato izvorištima vode, ali i da zbog gubitaka od oko 70 posto na postojećoj staroj i dotrajaloj vodovodnoj mreži i nelegalnog korištenja vode njegovi stanovnici, nažalost, imaju na snazi stalne noćne redukcije u korištenju vode.

"Vlada KS je sa resornim ministarstvom i preduzećem 'Vodovod' počela sa rekonstrukcijom mreže na nekoliko njenih najkritičnijih dijelova sa izdvojenih oko četiri miliona KM, dok od menadžmenta i uposlenika očekujemo da u narednom periodu kroz upotrebu specijalnih mjerača 'data loggera' nastave intenzivne aktivnosti na otkrivanju nelegalnih potrošača vode“, naveo je premijer Konaković i dodao kako će se ove aktivnosti u narednim godinama bitno intenzivirati kroz detekciju kvarova i njihovo otklanjanje, zahvaljujući sredstvima od 30 miliona eura Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Najavio je i izradu analiza radi aktiviranja novih izvorišta, a u planu su izvorišta Crne i Bijele rijeke.

Direktor Hadžić je kazao da će prečistač na Butilama biti stavljen u puni pogon do kraja godine, kao i da je u toku obuka osoblja koje će raditi na ovom prečistaču.

Direktor Michoud je izrazio zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta ugradnje i pokretanja prečistača u Butilama i ponudio stručnu pomoć uposlenih iz ovog sektora Svjetske banke Vladi KS i preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ u njihovom nastojanju da isto tako uspješno provedu projekt rekonstrukcije vodovodne mreže.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti