Uspostaviti funkcionalan jedinstveni ekonomski prostor u BiH

01.09.2016. 08:23 / Izvor: Akta.ba
Uspostaviti funkcionalan jedinstveni ekonomski prostor u BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o održanom prvom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje između EU i BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o održanom prvom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje između EU i BiH, sa preporukama i operativnim zaključcima koji se tiču slobodnog kretanja roba, industrijske politike, malih i srednjih poduzeća, oporezivanja, carina, te trgovine.

Evropska komisija je posebno je ukazala na potrebu uspostavljanja funkcionalnog jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, što je od ključne važnosti za buduću integraciju BiH u unutrašnje tržište Evropske unije. BiH je pozvana da u cijeloj državi uvede harmonizovani pristup usklađivanja propisa sa acquis-em EU. 

Nadležne institucije BiH su zadužene da postupe u skladu sa preporukama Evropske komisije, te da pripreme i dostave Direkciji za evropske integracije informacije tražene u skladu sa operativnim zaključcima sa sastanka.Također, vlade entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH  pozvane su da u skladu sa svojim nadležnostima pripreme i dostave tražene informacije kako bi ih Direkcija za evropske integracije dostavila  Evropskoj komisiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti