Prihvaćena informacija o provođenju Akta o malim i srednjim poduzećima

10.09.2016. 09:38 / Izvor: Akta.ba
Prihvaćena informacija o provođenju Akta o malim i srednjim poduzećima

BiH i dalje suočena sa ozbiljnim pitanjima birokratskih procedura, kao što su registracija firmi i dobijanje poslovne dozvole.

Vlada FBiH prihvatila je jučer informaciju o provođenju Akta o malim i srednjim poduzećima (Small business Act - SBA), te zadužila sve relevantne federalne institucije da, na tom planu, surađuju s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta.

U informaciji je navedeno da Index MSP politika za 2016. pokazuje da je Bosna i Hercegovina u izvještajnom periodu ostvarila određeni napredak, ali da, u odnosu na zemlje regiona, zaostaje u približavanju svoje politike načelima SBA. Institucionalna struktura za razvoj malih poduzeća je i dalje fragmentirana i evidentan je nedostatak koordinacije politike izmedu države i entiteta, što je glavna prepreka u povezivanju MSP politika i programa, odnosno razvoja okvira politike za internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća.

Bosna i Hercegovina je i dalje suočena sa ozbiljnim pitanjima birokratskih procedura, kao što su registracija firmi i dobijanje poslovne dozvole. Administrativna opterećenja na MSP-a i pristup financijama, posebno za startup firme, ostaje glavno ograničenje za poslovanje i razvoj ovog akta.

Dodatno, teškoće su i to što Zakon o stečaju nije uređen na državnom novou i što ne postoji dokaz da je javna uprava uložila napore u promoviranje koncepta druge prilike među poduzetnicima. Ne postoji državna strategija za infrastrukturu kvaliteta i inovacija, iako je inovacijska potporna infrastruktura poboljšana u cijeloj državi. Okolišne politike na državnom i entitetskom nivou, također, nisu fokusirane dovoljno na MSP.

U informaciji je istaknuto, kao postignuće, da je BiH uložila napore u promicanju poduzetničkih vještina uz usvajanje strategije poduzetničkog učenja, kao i akcijskog plana koji stavlja poseban naglasak na promociju poduzetništva i vještina na svim nivoima formalnog obrazovanja.

Donosena je regulatorna giljotina na svim nivoma vlasti u cilju racionalizacije legislative od značaja za MSP, kao i novi državni Zakon o javnim nabavkama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti