Bh. izvoznici prevareni, pojedinci prekršili dogovor o izvozu

14.09.2016. 08:56 / Izvor: Federalna.ba
Bh. izvoznici prevareni, pojedinci prekršili dogovor o izvozu

Osim pšenice, bh. tržište bi moglo ostati i bez kukuruza, jer će zbog niske otkupne cijene proizvođači sav rod zadržati za ishranu stoke.

Nakon što je Turska prošle godine zbog afere sa izvozom mesa blokirala uvoz iz naše zemlje, ove godine to je uradila i Rusija sa povrćem i voćem. Jedini uslov Turske i Rusije bio je da proizvod vodi porijeklo iz BiH. Oba puta, izvoznici su bili prevareni, na način da su pojedini bh. privrednici prekršili dogovor uvozeći robu iz drugih zemalja, a potom je prodajući kao bh. proizvod. U Semberiji su sada tržnice prepune robe koja propada jer je nemaju kome prodati.

Niko od semberskih povrtlara na svojim imanjima ne proizvodi sortu kineskog kupusa. Pa ipak smo ga, pod neobjašnjivim okolnostima, uspjeli izvesti Rusima i to u količini od 200 tona. "Vrijednost izvezenog kineskog kupusa u Rusiju je 80.000 KM ili eura, više nisam siguran. Od firme iz Hercegovine smo dobili zahtjev da u zamjenu za novčana sredstva potpišemo da je taj kupus proizveden u Semberiji", kazao je Risto Arsenović, predsjednik Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije.

Izvoz nam je u Rusiju blokiran, a vrata za uvoz robe iz svih drugih zemalja  širom otvoren. Usto, uvezena roba koja je u svojoj zemlji adekvatno podsticana u proizvodnji daleko je jeftinija od domaće te i bliža kupcu.

"Dvadeset šlepera lubenice dnevno znalo je ući u BiH. Evo sad i paprika iz Srbije, crvena 'roga' ulazi što 'na crno što 'na bijelo', preko skele, čamcima... ne znam. I to guši našu proizvodnju", upozorava proizvođač Nenad Nikolić.

Da li će bh. proizvođači vratiti izgubljeno povjerenje, odlučit će ruski fitosanitarni inspektori, koji ovih dana borave u našoj zemlji. Uvid u kvalitet i obim proizvodnje pšenice u Semberiji prethodnih dana vršili su predstavnici iz Turske, za koje su domaći proizvođači zainteresovani da organizovano proizvode i prodaju im sav rod jer im domaći otkupljivači nude mizerne cijene. Mišljenja su podijeljena.

"Nas interesuje da se ugovori proizvodnja, da se proizvođači dovedu u nivo sigurnije proizvodnje, da ne budemo uvijek mi kolateralna šteta", izjavio je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije.

"Treba izvesti i zaraditi, nisam protiv toga. Ali problem je što ćemo sutra uvoziti ukrajinsku pšenicu", smatra Risto Arsenović, predsjednik Asocijacije poljoprivrednih udruženja Semberije.

Osim pšenice, bh. tržište bi moglo ostati i bez kukuruza, jer će zbog niske otkupne cijene proizvođači sav rod zadržati za ishranu stoke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti