Ponovno krenula s radom mesna industrija "Prima Vip" u Orašju

16.09.2016. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Ponovno krenula s radom mesna industrija 'Prima Vip' u Orašju

Vlasnik Selimović u posljednjih godinu dana potpuno je renovirao objekt mesne industrije i opremio ga najsuvremenijom opremom.

Načelnik Općine Orašje Đuro Topić i njegov pomoćnik za gospodarstvo i infrastrukturu Pero Baotić posjetili su Mesnu industriju "Prima Vip" u Orašju povodom početka rada. Prilikom posjete, novi vlasnik industrije Kasim Selimović i stručni tim pokazali su i objasnili proces obrade goveđih mesnih prerađevina i proveli ih kroz pogone klaonice, obrade mesa i kroz pogon za finalnu preradu mesa. Trenutno je u ovoj mesnoj industriji zaposleno 30 radnika.

Vlasnik Selimović u posljednjih godinu dana potpuno je renovirao objekt mesne industrije i opremio ga najsuvremenijom opremom, a planira pojačati rad s proizvodnjom svježe oblikovanih mesnih prerađevina, te podignuti farme za tov goveda na području općine Orašje. Međutim kaže da država ne čini dovoljno za zaštitu domaće prehrambene proizvodnje i to mu je najveći problem u poslovanju: "Zbog loše državne politike ne isplati se našem čovjeku da tovi i proizvodi goveda jer nema rješenja za svoj finalni proizvod. Previše je zloupotrebe, jer uvozi se roba koja se u našoj zemlji preradi i izvozi se pod etiketom da je to bosanskohercegovački proizvod, a to nije u skladu sa Sporazumom Turska-BiH, ali vlasti na to ne reagiraju. Trenutno je na snazi zabrana izvoza robe u Tursku do kraja godine, ali mesna industrija ima svoje tržište i želja mi je da lokalna sredina osjeti rad ove industrije odnosno da krenemo s otkupom domaće sirovine".

Načelnik Topić izrazio je svoje zadovoljstvo viđenim i rekao da će Općina Orašje svojim i sredstvima Federalnog ministarstva izbjeglica i raseljenih osoba sanirati pristupnu cestu do industrije i parkiralište, a razmatra se i mogućnost uključenja ove mesne industrije u Projekt ruralnog razvoja poslovanja, projekt u kojem je i Općina Orašje i koji traje do 2019. godine, a ima za cilj poboljšati proizvodne kapacitete, ojačati poljoprivredne proizvođače i agronomsku proizvodnju - prehrambena industrija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti