Kalesijski biznismeni sada kupuju firme u cijeloj BiH

09.05.2017. 13:33 / Izvor: Avaz.ba
Kalesijski biznismeni sada kupuju firme u cijeloj BiH

Kalesija je prije rata bila među najnerazvijenijim općinama u Bosni i Hercegovini.

Kalesija je prije rata bila među najnerazvijenijim općinama u Bosni i Hercegovini. Kažu da je u ondašnjem sistemu Kalesija kažnjavanja, a kao argument potežu i istraživanja da je majevički bazen na prostoru ove općine bogat ugljem, ali da je površinski kop rudnika otvoren u Dubravama, koje pripadaju općini Živinice.

Bio i vijećnik

U poslijeratnom periodu Kalesija je doživjela značajan privredni razvoj. Osim što su, nakon privatizacije, sačuvani pogoni "Plastikal", "Kartonaža", "Spreča", "Kaleteks", UNIS TOK, došlo je i do procvata drvoprerađivačke industrije. Danas ima više fabrika namještaja "Izazov", "Rile promet", "Ahi Trade", “Prima sofa”… u kojima je zaposleno više od 500 radnika.

I osim što kalesijski biznismeni imaju poslove u općini, počeli su i da kupuju firme širom BiH. Ovu priču pokrenuo je Kasim Selimović, vlasnik kompanije "Piemonte", koji je bio i vijećnik u prošlom sazivu Općinskog vijeća. On je u oktobru 2015. kupio Mesnu industriju "Prima Vip" iz Orašja, a među prvima je počeo i izvoz mesa u Tursku.

Firme izvan Kalesije kupio je i aktuelni načelnik Sead Džafić, koji je i vlasnik izvozno orijentirane kompanije UNIS TOK. Prvo je kupio tuzlansku “Livnicu čelika” za 13,9 miliona KM, a nakon toga i “Kovnicu” u Bileći, koju je platio 1,9 miliona maraka. I Džafić sigurno na ovome neće stati.

Prerada lima

Taj trend nastavila je i firma “Lafat komerc”, vlasnika Adnana Lovića. Kupili su Fabriku radijatora “Termal” iz Lopara. Cijena nije objavljena. Firma se bavi preradom i obradom lima, proizvodnjom metalnih proizvoda i važi za vodećeg prerađivača lima u regionu. Trenutno zapošljavaju više od 250 radnika.

Priču je nastavio i Ruvejd Imšić, vlasnik firme “Telefongradnja”. Na javnom nadmetanju kupio je imovinu, zemljište i zgradu u Tojšićima tuzlanskog preduzeća “Amos” za 336.200 KM.

Naravno, riječ je o kupovini proizvodnih pogona. Po drugim bh. gradovima brojne su i benzinske pumpe, trgovački objekti i osiguravajuća društva čiji su vlasnici Kalesijci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti