Istraga protiv bh. notara zbog kupovine nekretnina za Arape

23.09.2016. 08:11 / Izvor: N1
Istraga protiv bh. notara zbog kupovine nekretnina za Arape

U ovoj godini na desetine agencija za nekretnine čiji su vlasnici iz arapskih zemalja osnovane su u BiH, uglavnom u Sarajevu sa sjedištem na Ilidži.

Ekspresni rast novoosnovanih firmi sa minimalnim kapitalom zainteresovao je i istražne organe u BiH, koje su provele akciju utvrđivanja legalnosti kupovine zemljišta u našoj zemlji, te pokušali otkriti eventualnu utaju poreza i pranje novca.

Federalna uprava policije je Kantonalnom tužilaštvu KS podnijela izvještaje o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu protiv više notara iz BiH za krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja", te se nastavlja rad po ovom predmetu.

Kako nam je potvrđeno, pod nadzorom Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu provodi se istraga protiv notara koji se sumnjiče za krivično djelo "Zloupotreba službenog položaja".

Naime, notari se sumnjiče za sačinjavanje ugovora o kupovini nekretnina između državljana afro-azijskog porijekla i državljana BiH.

U ovoj godini na desetine agencija za nekretnine čiji su vlasnici iz arapskih zemalja osnovane su u BiH, uglavnom u Sarajevu sa sjedištem na Ilidži.

Ukoliko prelistate Službene novine Federacije BiH naći ćete u svakom po nekoliko rješenja Općinskog suda u Sarajevu kojima se osnivaju agencije za nekretnine čiji su vlasnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta ili Saudijske Arabije, a čiji je početini kapital u osnovi 1.000 KM do 2.000. 

Sve ovo zainteresiralo je domaće institucije na državnom nivou koje su provele akciju koja je imala za cilj utvrditi legalnost kupovine zemljišta u našoj zemlji, otkriti eventualnu utaju poreza prilikom kupovine i pranje novca, potvrđeno je za N1.

Akcija je imala za cilj doći do informacija koliko je firmi registrovano u BiH, odnosno na terenu provjeriti koliko je fiktivnih firmi. Bilo je obuhvaćeno 108 firmi koje su ovdje registrovane i čiji su vlasnici stranci. Od tog broja 71 firma je u vlasništvu državljana Kuvajta, 13 Libije, 12 Ujedinjenih Arpaskih Emirata, 10 Sirije 10 i dva iz Katara.

"I našli smo da ima puno, puno fiktivnih firmi, da čak lica nisu ni ušla u BiH, nemaju uopšte boravka, a da su ovlastili naše državljane koji mogu u ime njihove firme kupovati nekretnine u BiH. Pošto smo provjeravali koji je to osnivački kapital za strane firme strane koje su se registrovale ovdje, to je u 99 posto slučajeva osnivački kapital 2.000 KM", kazao je ranije za N1 Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

U cijeli slučaj uključena je i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Poreska uprava i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti