Otvorena Međunarodna poslovna konferencija Kantona Sarajevo

29.09.2016. 11:51 / Izvor: Akta.ba

Na konferenciji će biti predstavljeno oko 100 projekata iz drvne industrije, IT sektora i oblasti turizma.

U Sarajevu je danas počela Međunarodna poslovna konferencija Kantona Sarajevo koja, kako je kazao Muharem Šabić, ministar privrede Kantona Sarajevo, ima za cilj informisati domaće i strane investitore o planovima za 2017. godinu, kao i urađenom do sada.

"Također, danas će biti predstavljeno oko 100 projekata iz drvne industrije, IT sektora i oblasti turizma”, kazao je Šabić, nadajući se da će na Business to Business susretima doći do razmjene informacija, odnosno potencijalnog zaključivanja ugovora.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je kazao kako je u Kantonu Sarajevo za devet mjeseci sanirano 47 miliona KM deficita, što je vrlo značajno. 

Naglašava kako je red na razvojnu, kapitalnu fazu kojom se u narednoj godini budžetom već predviđa ozbiljan investicijski razvoj KS.

"Ovo je prilika da u razmjeni iskustava sa ljudima iz realnog sektora, ljudima koji čine javni sektor iz drugih kantona i nivoa vlasti ponudimo ili razmjenimo iskustva šta to nas u KS očekuje u narednoj godini", kazao je Konaković, naglašavajući kako su brojevi Kantona vrlo dobri, te da je u julu 3048 više uposlenih u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Dodaje kako taj trend raste i nastavlja se.

Također, podcrtao je da KS ima već dva pisma namjere korejske firme koja želi praviti veliki medicinski centar u Hadžićima čija je vrijednost 400 miliona dolara, a druga je memorandum o saradnji sa najvećim investitorom iz arapskog svijeta čiji je investicijski potencijal 19 milijardi dolara. Oni su zainteresovni za nekoliko projeka.

U nastavku konferencije o Investicionim potencijalima BiH nešto više rekla je Blaženka Mišković, zamjenica direktora Agencije za unapređenje stranih investicija. Istakla je kako su najveći ulagači u BiH Austrija, Srbija, Hrvatska, Rusija...

Nakon završetka Konferencije planirana je posjeta uspješnim bh. kompanijama Klasu i Bosnalijeku.

E. Ko

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti