Uspostavom One stop Shop-a ubrzati registraciju poslovnih subjekata

30.09.2016. 13:02 / Izvor: Akta.ba

Namjera je da se u okviru ovog projekta uspostavi jednošalterski sistem registracije.

U Sarajevu je, u srijedu, 28. septembra 2016. godine održan  stručni skup "Proces registracije poslovnih subjekata – stanje i prijedlozi za poboljšanje".

Učešće na Skupu uzeli su predstavnici ključnih institucija za proces registracije poslovnih subjekata: predstavnici Ureda Premijera Vlade FBiH, Federalnog Ministarstva pravde, kantonalnih ministarstava, sudova, jedinica lokalne samouprave, PU FBiH, UINO, Federalnog zavoda za statistiku, ureda koordinatora za reformu javne uprave, međunarodnih organizacija, NVO sektora, predstavnici MSP sektora, te članovi LEDnet - Mreže za ekonomski razvoj BiH.

Savjetnica Premijera Vlade FBiH, Aida Soko predstavila je aktivnosti Vlade na provedbi Akcionog plana za provedbu Reformske agende s ciljem ubrzanja procesa registracije poslovnih subjekata.  Usvajanjem Odluke o interoperabilnosti i formiranjem interresorne radne grupe, kreiran je preduvjet za početak aktivnosti na formiranju ONE STOP SHOP-a čije uspostavljanje je planirano na nivou svih 10 kantona do juna 2018 god.

Osim uspostave deset lokacija Finansijsko-informatičke agencije FBiH (FIA), namjera je da se u okviru ovog projekta uspostavi jednošalterski sistem registracije i omogući online registracija privrednih subjekata u Federaciji BiH, te da se smanje procedure i troškovi registracije za 50 posto. 

Direktorica APIF iz Banja Luke, Jelena Ćetković predstavila je aktivnosti i postignute rezultate ONE STOP SHOP-a koji je uspostavljen u RS i ostvaruje zavidne rezultate. U svom izlaganju istakla je važnost entitetskog usaglašavanja procesa registracije s ciljem poboljšanja pozicije BiH u oblastima registracije poslovih subjekata u izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja (Doing Business).

Učesnici Stručnog skupa pozdravljaju opredjeljenje vlade FBiH da odlučnije i odgovornije priđe provedbi Akcionog plana za realizaciju Reformske agende i formiranje jednošalterskog sistema koji je važan za: lakši i brži početak poslovanja, pružanje podataka državnim organima, privlačenje stranih investiticija, te poboljšanje rejtinga BiH za otpočinanjanje poslovanja. Uspostava jednošalterskog sistema registracije poslovnih subjekata ne može biti briga samo Vlade FBiH već i ostalih nivoa vlasti i svakog od ključnih aktera u nizu nadležnosti i odgovornosti.  

Stručni skup je održan u sklopu aktivnosti CSSP programa, koji finansira USAID, a implementiraju Udruženje Nezavisni biro za razvoj (NBR) i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti