Auto ocijene ispravnim, a ni ne vide ga

03.10.2016. 08:17 / Izvor: Nezavisne novine
Auto ocijene ispravnim, a ni ne vide ga

Saobraćajni inspektori Republike Srpske ove godine privremeno su zabranili rad 15 stanica tehničkih pregleda.

Saobraćajni inspektori Republike Srpske ove godine privremeno su zabranili rad 15 stanica tehničkih pregleda, kod kojih su utvrđene brojne neregularnosti.

Kako nam je rečeno u Inspektoratu RS, jedna od najvećih su fiktivni tehnički pregledi, a zabrane su trajale od 15 do čak 90 dana u zavisnosti od slučaja i težine prekršaja.

"Tehnički pregledi vršeni su bez prisustva i testiranja vozila, a bilo je slučajeva u kojima su neispravna vozila deklarisana kao ispravna tako što su rezultati ispitivanja bili falsifikovani", rečeno je u Inspektoratu RS.

Neregularnosti je bilo i po pitanju vođenja evidencije, ispunjenosti uslova i propisa u pogledu objekta, opreme i stručnog osoblja, a osim zabrane, inspektori su kažnjavali i novčano. U ovoj godini republička saobraćajna inspekcija je izvršila 233 kontrole, a izrečene su novčane kazne u vrijednosti od 37.700 maraka. Kada je prošla godina u pitanju, podaci pokazuju kako su izvršene 324 kontrole, gdje je u 21 slučaju izrečena mjera privremene zabrane rada, a novčane kazne premašile su 80.000 maraka. Iz inspektorata poručuju kako oni koji "mute" s tehničkim pregledom direktno utiču i na bezbjednost saobraćaja.

"Poštivanje propisa u ovoj oblasti je od ključnog značaja za bezbjednost kako vozača, tako i pješaka i korisnika usluga raznih vrsta prevoza. Falsifikovanjem izvršenog pregleda počinioci prekršaja svjesno utiču na ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja, što je posebno zabrinjavajuće kad uzmemo u obzir da je riječ o kočionom, upravljačkom i svjetlosnom sistemu", istakli su u Inspektoratu RS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti