Banjaluka: Mjenjačnice ne prikazuju sav novac koji zamijene

29.07.2013. 11:47 / Izvor: Glas Srpske
Banjaluka: Mjenjačnice ne prikazuju sav novac koji zamijene

Na području grada postoji oko 50 mjenjačnica, računajući i one na benzinskim pumpamaa prema riječima direktora Republičkog deviznog inspektorata Zorice Cvijanović, to nije dovoljno.

Jun, jul i avgust su mjeseci kada gradske mjenjačnice imaju najviše posla, jer tada u naš grad pristigne i najviše gostiju iz inostranstva, a kontrolišući njihov rad inspektori su utvrdili da nerijetko nemaju tačno blagajničko stanje i ne prijavljuju sav novac.

Turisti u Banjaluci u 80 odsto slučajeva mijenjaju evre za domaću valutu, a nešto rijeđe nude kanadski i američki dolar, frank, švedsku krunu.

Na području grada postoji oko 50 mjenjačnica, računajući i one na benzinskim pumpamaa prema riječima direktora Republičkog deviznog inspektorata Zorice Cvijanović, to nije dovoljno.

"Za grad poput Banjaluke malo je 50 mjenjačnica. Mjenjačnice treba otvoriti tamo gdje su najpotrebnije, između ostalog an autobuskoj i željezničkoj stanici, Gradskoj tržnici, pa još na nekim mjestima u samom centru grada, gdje je najveća frekvencija ljudi",  kazala je Cvijanovićeva.

On je dodala da se uz rad mjenjačnica u gradu ne kontroliše naročito.

"U radu mjenjačnica do sada ima nekih utvrđenih nepravilnosti, a uglavnom seradi o tome da iste nisu imalče blagajničko stanje, a dešavalo se i da nađemo dio novca koji nije proknjižen", rekla je Cvijanovićeva.

I pored registrovanih mjenjačnic  i banaka koje nude ovu uslugu, u Gospodskoj ulici već godinama šverceri nelegalno mijenjaju devize.

"Moje mišljenje je da svidileri koji rade ispred Boske i šire rade za neke ljude, a moguće je da su to i vlasnici mjenjačnica", izjavila je Cvijanovićeva.

 Iako im šverceri oduzimaju posao, vlasnici mjenjačnica tvrde da nemaju problema s njima.

Nemamo problema sa švercerima deviza, oni uglavnom imaju svoje mušterije. Nemamo veze jedni sa drugima, rekao je vlasnik jedne od mjenjačnica Rade Vračar.

Stanovnici Banjaluke samtraju da su šverceri u glavnoj ulici ružna slika našeg grada, te da je loše to da što na autobuskoj i  željezničkoj stanici nema mjenjačnica.

"Šta da rade ljudi koji dođu u Banjaluku kad en mogu da plate prevoz do centra grada. Ima dosta i onih koji dobijaju inostrane penzije i navikli su da ih mijenjaju kod švercera, jer ne znaju za drugo", istakla je Miljićeva.

Nadležnost

Upitani zašto ne sankcionišu švercere u Gospodskoj ulici koji nelegalno mijenjaju devize, u Centru javne bezbjednosti Banjaluka su rekli da to nije njihova nadležnost. U Republičkom deviznom inspektoratu kažu da bi o pitanju problema švercera mogli da intervenišu samo po prijavi iz policije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital