Ministarstvo građevinarstva RS-a upozorava: Objekti sagrađeni od juna 2010. neće moći biti legalizovani

14.05.2012. 11:17 / Izvor: Glas Srpske
Ministarstvo građevinarstva RS-a upozorava: Objekti sagrađeni od juna 2010. neće moći biti legalizovani

U Republici Srpskoj ima više od 81.000 bespravno sagrađenih objekata, a samo 10 do 20 odsto bespravnih graditelja prijavilo se za legalizaciju, izjavila je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Golićeva je istakla da je situacija u potpunosti nesređena, ali da će se izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju nastojati da pitanje legalizacije bespravno izgrađenih objekata konačno bude riješeno, kao i da budu uvedene neke olakšice.

"Jedan od prijedloga je da se u legalizaciji učestvuje sa obveznicama za materijalnu i nematerijalnu štetu. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da svi objekti koji su nelegalno izgrađeni poslije juna 2010. godine neće biti legalizovani i očekujemo da tu inspekcijski organi stupe na scenu", rekla je Golićeva za današnji "Glas Srpske".

Ona je naglasila da je osnovni cilj u ovoj godini izgradnja infrastrukturnih objekata uz angažovanje domaće operative i aktivnije uključivanje domaćih građevinaca na međunarodnom tržištu.

"Zajedno sa Republičkim inspektoratom pojačali smo kontrolu izdatih licenci, s ciljem zaštite subjekata koji posluju u skladu sa zakonskim propisima i čišćenja tržišta od mešetara koji su različitim vrstama zloupotreba i izbjegavanjem obaveza oštetili i državu i radnike, i dodatno opteretili ionako tešku situaciju u građevinarstvu", navela je Golićeva.

Kada je riječ o Urbanističkom zavodu koji je nedavno preuzela Vlada Srpske, Golićeva je istakla da se očekuje da proces registracije Javne ustanove kod Registracionog suda bude završen iduće sedmice, a onda slijedi prijem radnika.

"Predstoji nam ozbiljan posao vraćanja ugleda Urbanističkom zavodu, ali sigurna sam da ćemo uspjeti. Očekuje nas izrada izmjena i dopuna Prostornog plana Srpske, kao i izrada prostornih planova posebnih područja za oba nacionalna parka (Sutjeska i Kozara), za koje smo obezbijedili bespovratna sredstva od Svjetske banke, tako da će Zavod ubrzo dobiti priliku da ponovo postane lider u oblasti urbanizma i prostornog planiranja", navela je Golićeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti