Projekat Svjetske banke

Bosanska Krupa na tragu rješavanja problema Meždre-Vlaški do

15.04.2024. 18:02 / Izvor: Akta.ba
BK

Foto: Foto: Grad Bosanska Krupa, deponija Meždre

Projektom je predviđena sanacija postojeće deponije i njeno konzerviranje, te sprječavanje njenog uticaja na zagađenje okoline.

Grad Bosanska Krupa je putem Federalnog ministarstva za okoliš i turizam iskazao interes za učešće u projektu Svjetske banke koji je usmjeren na integrirano upravljanje čvrstim otpadom, preciznije rečeno rješavanje problema odlaganja otpada.

U tom smislu su prije nekoliko dana predstavnici Svjetske banke u Bosni i Hercegovini boravili u Bosanskoj Krupi gdje su sa gradonačelnikom Arminom Halitovićem i njegovim saradnicima održali radni sastanak na temu "Održiva rehabilitacija deponije Meždre – Vlaški do u Bosanskoj Krupi" kojim Grad Bosanska Krupa nastoji trajno riješiti ovaj problem.

Na sastanku se napravio presjek stanja na deponiji, te su zajedno sa konsultantima utvrđeni pravci i način na koji bi se rješavalo pitanje sanacije deponije i uspostavljanja Centra za upravljanje otpadom.

Ocijenjeno je da je projekt prihvatljiv i održiv, te da bi se mogao finansirati sredstvima Svjetske banke.

Projektom je predviđena sanacija postojeće deponije i njeno konzerviranje, te sprječavanje njenog uticaja na zagađenje okoline.

Paralelno je planirana izgradnja Centra za upravljanje otpadom kojim bi se trajno riješio problem odlaganja otpada u Bosanskoj Krupi.

Grad je već u prethodnom periodu uz podršku Svjetske banke izradio preliminarnu studiju izvodljivosti, idejno rješenje i preliminarnu procjenu uticaja na okoliš za odlagalište Meždre – Vlaški do.

Postojeći idejni projekt će se ažurirati u skladu sa trenutnim stanjem na lokaciji, a samo unapređenje deponije obuhvatit će sve sisteme za kontrolu uticaja na okoliš, uključujući sistem za upravljanje površinskom i oborinskom vodom, sistem za prikupljanje i tretman procjednih voda i sistem za prikupljanje gasa.

Utvrđeno je da su Grad Bosanska Krupa i Grad Goražde do sada uložili najveće napore kada je u pitanju unapređenje stanja na deponijama u ovim lokalnim zajednicama, te da su njihovi projekti među favoritima za financiranje od strane Svjetske banke.

"U narednim danima, tačnije 22.aprila, planirana je još jedna posjeta predstavnika Svjetske banke tokom koje će se razgovarati o narednim koracima i aktivnostima na realizaciji projekta, a što je za nas najvažnije i o preciziranju datuma rješavanja problema deponije.", naveli su iz Uprave Grada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije