prezentovan prvi naučnoistraživački rad

Odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i sigurnosna prijetnja

13.04.2024. 08:30 / Izvor: Federalna.ba
trgovska gora

Pema nalazima izvještaja, izgradnja odlagališta otpada predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju.

U Banjaluci je prezentovan prvi naučnoistraživački rad iz oblasti bezbjednosnih nauka "Skladište radioaktivnog otpada u graničnom području između Hrvatske i BiH". Pema nalazima izvještaja, izgradnja odlagališta otpada predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju, posebno u slivu rijeke Une, u kojem živi oko 360.000 ljudi.

Ukoliko na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske na lokaciji Trgovske gore počne da se odlaže radioaktivni otpad, posljedice će biti višestruke, od ekonomskih aspekata života, zaštite životne sredine, pa do bezbjednosti cijele zajednice, hrane, ali i zdravlja, smatra profesor Velibor Lalić, koji je predstavio studiju.

"Tamo je 20 opština u kojima živi preko 360.000 ljudi, predstavnici svih etničkih grupa, tako da je to problem koji ima negativan uticaj na sve narode u Bosni i Hercegovini", poručio je Lalić.

Tokom predstavljanja prezentacije navedeno je da je jedina prihvatljiva opcija za Bosnu i Hercegovinu da Hrvatska odustane od izgradnje odlagališta na ovoj lokaciji.  Vlasti u RS-u su već tražili od hrvatske strane mišljenje o izjavi hrvatskog premijera o prolongiranju upotrebe odlagališta do 2028. godine.

"To predstavlja stav Hrvatske da još nije odustala od izgradnje odlagališta. Mi se nadamo da će se to desiti. Očekujemo da uskoro dobijemo odgovor na naš upit, a krajem marta dobili smo informaciju da još uvijek nije pokrenut postupak procjene uticaja na životnu sredinu", ističe Svjetlana Radusin, stručni savjetnik u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Nakon što bude pokrenut postupak procjene uticaja, djelovaće sve institucije iz Bosne i Hercegovine, navedeno je u Banjaluci. Inače, autori studije su naveli i da ne postoje garancije da na Trgovskoj gori, ukoliko odlagalište bude izgrađeno, neće biti odlagan radioaktivni otpad i sa drugih područja, jer je to veoma unosan posao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti