USVOJILA SKUPŠTINA

Brčko se zadužuje kod Svjetske banke, mnogi spore opravdanost

02.04.2024. 08:35 / Izvor: Federalna.ba
brčko

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o zaduženju ove lokalne zajednice kod Svjetske banke.

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o zaduženju ove lokalne zajednice kod Svjetske banke.

Riječ je o ogromnom kreditu u iznosu od 25 miliona eura za potrebe realizacije pet projekata. Međutim, kao i svako, i ovo zaduženje je otvorilo pitanje realne opravdanosti te načina vraćanja kredita, piše FTV.

Sredstva su namijenjena za finansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine.

"Radi se o zatvaranju postojeće deponije koja se nalazi maltene u centru grada, izgradnji savremenog Centra za upravljanje otpadom. Imamo regulaciju korita rijeke Blizne, nastavak regulacije korita rijeke Brke i izgradnju šetališta, odnosno, biciklističke staze kroz Distrikt pored rijeke Save", kazao je Željko Antić, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH (SNSD).

Ipak, iz opozicije i nevladinog sektora dolaze kritike, s obzirom na to da Distrikt ima budžet od oko 400 miliona maraka.

"Nikad se nije dobro zadužiti ako nešto možete realizovati iz sredstava koja imate. Smatram da je Brčko moglo dosad da riješi taj problem kao i mnoge druge probleme", rekao je društveni aktivista Damjan Dundžić.

"Na ovakav način nije dobro da se zadužujemo, imajući u vidu da postoje sredstva Brčko distrikta oročena u raznim bankama u visini od 85 miliona maraka, a mi se zadužujemo 25 miliona eura. Zadužujemo nas i našu djecu i unučad", istakao je Boro Ristić, zastupnik SP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH.

Ristić upozorava da je mnogo nepoznatih informacija u vezi s ovim projektima, a da su zastupnici ipak odobrili ovo zaduženje.

"Ova sredstva, vjerovatno, neće biti dovoljna da se završe svi ovi projekti. Ne znamo ni kad počinje, ni koliko će trajati implementacija, ni koja je vrijednost ni bilo šta, a neki su digli tu ruke za zaduženje svih građana Brčko distrikta", dodao je.

Stručnjaci smatraju da, generalno, nijedan dug nije dobar, te da kod svakog zaduženja prvo treba sagledati uslove i u koju svrhu će sredstva biti korištena.

"Prvo se trebalo sagledati budžet Brčko distrikta, kolike su mogućnosti da se već postojeća sredstva u budžetu usmjere u te aktivnosti, pa ako nemamo uslove onda tek da vidimo koji je način i izvor zaduženja. Da li je moglo neki bolji izvor da se nađe ili je to upravo putem kredita", naglasio je Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta Brčko.

Iz Vlade Distrikta naglašavaju da se radi o vrlo povoljnim kreditnim sredstvima, jer se zaduženje realizuje na osnovu stope EURIBOR-a koja iznosi 3,8 posto. Konačan sud o tome trebali bi dati sami građani, koje i ovaj put niko ništa nije pitao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije