Zahtjevi Sindikata uvaženi: Poslodavci će biti krivično gonjeni zbog neuplaćivanja doprinosa

02.09.2011. 15:59 / Izvor: Fokus
Zahtjevi Sindikata uvaženi: Poslodavci će biti krivično gonjeni zbog neuplaćivanja doprinosa

Nadležni organi Republike Srpske u potpunosti su uvažili zahtjeve Saveza sindikata Republike Srpske, koji su se odnosili na dosljednu primjenu zakonskih rješenja u oblasti rada, tako da će svi oni koji izbjegavaju izmirivanje svojih obaveza prema radnicima, uskoro krivično odgovarati zbog toga.

(Ranka Mišić)

Ovo je rečeno na sjednici Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, koja je održana u Višegradu, uz napomenu da su svi zahtjevi sindikalaca, izneseni na sastancima s predstavnicima Poreske uprave RS, Fonda PIO i Fonda zdravstvenog osiguranja, Inspektorata i Zavoda za zapošljavanje RS, u potpunosti uvaženi.

"To praktično znači da će Poreska uprava, nakon donošenja novog zakona o PIO, imati pune ruke posla. Jer, onaj ko ne poštuje i ne primjenjuje zakon, moraće pred sudom odgovarati zbog toga što ne ispunjava svoje obaveze", poručila je predsjednica Sindikata, Ranka Mišić.

Ona je podsjetila da je ova sindikalna inicijativa izazvala burnu polemiku među poslodavcima, uz tvrdnje da Sindikat hoće da zatvori sve poslodavce!

"Onaj ko je izrekao tu rečenicu, praktično je potvrdio naše sumnje da dobar dio poslodavaca u Srpskoj ne poštuje Zakon, ne isplaćuje plate i ne uplaćuje doprinose", izjavila je Mišićeva.

Komentarišući pritužbe privrednika da će Sindikat svojim zahtjevima zatvoriti većinu njihovih proizvodnih kapaciteta, ona je istakla da niko nema pravo da izbjegava plaćanje zakonskih obaveza.

"Onog trenutka, kad zaposleni radnik, koji pošteno radi, a ne dobije platu i ne bude mu uplaćen dopirnos, bude mogao otići u trgovinu, uzeti hljeb i ne platiti ga, potrošiti električnu energiju i ne platiti je, opremiti dijete u školu i ne platiti, Sindikat će odustati od ove ideje ", upozorila je Mišićeva.

Ona je dodala da se mora stati u kraj praksi da radnici godinama čekaju zarađene plate, a da istovremeno njihove gazde grade velelepne kuće, voze se u skupim džipovima i kupaju u bazenima, šireći svoj vlastiti biznis. Mišićeva je najavila da će Sindikat, ukoliko bude prinuđen, sam krenuti da naplaćuje neizmirene radničke obaveze.

" Ovo je jaka i teška poruka, ali ćemo je, izgleda, morati primijeniti kod pojedinih poslodavaca", najavila je Mišićeva.

Mile Ribić, potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske i predsjednik Granskog sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih poslova, upozorio je na sve prisutnije kršenje osnovnih radničkih prava od strane brojnih poslodavaca.

"Sve su češći slučajevi da poslodavci isplate minimalne plate i doprinose radnicima, formalno ispunjavajući Zakonske obaveze, a da nakon toga pozivaju radnike da im u kešu vrate 100 ili 150 maraka. To znači da radnici rade za badava, ali iz straha da ne igube radna mjesta o tome ćute", upozorio je Ribić.

Sjednici Predasjedništva Saveza sindikata Republike Srpske, pored svih predsjednika granskih sindikata, prisustvovao je i načelnik opštine Višegrad, Tomislav Popović, koji je govorio o nastojanjima lokalne uprave da se kroz brojne infrastrukturne i druge projekte otvore nova radna mjesta i ublaži nezaposlenost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti