Sindikati građevinarstva i šumarstva

Poslodavci često zloupotrebljavaju institut najniže plate

29.04.2024. 15:43 / Izvor: SRNA
plata

Grana građevinarstva na posljednjem mjestu po prosječnoj plati.

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno komunalne djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić istakla je da mnoštvo poslodavaca u ovim sektorima zloupotrebljava institut najniže plate.

Ona je naglasila da je grana građevinarstva na posljednjem mjestu po prosječnoj plati, te da je stanje donekle popravio rast najniže plate početkom ove godine na 900 KM.

"To je međutim popravilo samo najnižu platu. Problem je što u velikom broju firmi nisu rasle ostale plate, imamo izjednačavanje platnih razreda, odnosno imamo visokokvalifikovane radnike sa najnižom platom", rekla je Vrabičićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Međunarodni praznik rada, dodala je ona, u ovom sektoru se dočekuje i sa problemom nedovoljne zaštite na radu, ali i velikim odlivom radnika.

"Veliki problem je što ne postoje granski kolektivni ugovori ni u jednom sindikatu u privredi. Želimo da se popravi položaj ovih radnika novim sistemom plata, da se za svaku platnu grupu odredi koeficijent, koji bi se množio sa najnižom platom", navela je Vrabičićeva.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Vlado Pavlović naglasio je da u privatnim preduzećima u ovim oblastima postoje kolektivni ugovori, plate se isplaćuju redovno, uz njihovo povećanje.

"Kad je riječ o najvećoj sindikalnoj organizaciji "Šume Republike Srpske", u posljednje tri godine sva prava smo morali da ostavrujemo štrajkom", rekao je Pavlović.

On je dodao da se stanje razlikuje od gazdinstva do gazdinstva, navodeći da se u jednim poštuju sva prava radnika, dok se u drugim tek isplaćuje decembarska plata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti