U RS traže veće plate radnika u građevinarstvu i šumarstvu

27.04.2022. 08:35 / Izvor: Nezavisne novine
plate

Potrebno je povećanje plata ranika u građevinarstvu i stambenokomunalnoj djelatnosti Republike Srpske, kao i u šumarstvu, preradi drveta i papira, zbog povećanja sindikalne potrošačke korpe i inflacije, istakli su juče u Banjaluci predsjednici ovih sindikata.

"Potrebno je povećanje plata ranika u građevinarstvu i stambenokomunalnoj djelatnosti Republike Srpske, kao i u šumarstvu, preradi drveta i papira, zbog povećanja sindikalne potrošačke korpe i inflacije", istakli su juče u Banjaluci predsjednici ovih sindikata Dragana Vrabičić i Vlado Pavlović.

Predsjednica Sindikata građevinarstva i stambenokomunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić rekla je da je prosječna plata u građevinarstvu 780 KM, u komunalnom sektoru 930, dok je sindikalna potrošačka korpa za mart 2.078 KM.

"To je jedan od najvažnijih razloga zbog čega ovaj granski sindikat traži povećanje plata za svoje radnike", rekla je Vrabičićeva.

Predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske Vlado Pavlović rekao je da su u ovom sindikatu početkom godine podigli cijenu rada za oko deset odsto, dodajući da zbog inflacije traže novo povećanje cijene rada.

"Za to imamo puno moralno pravo, jer sektor šumarstva, prerade drveta i papira u posljednjih 200 godina nije imao nikada bolji ambijent za privređivanje. Ono što smo već nekoliko puta sugerisali jeste da se izvrši valorizacija šumskih drvnih sortimenata u smislu cijene tako da bi se mogle povećati plate u šumarstvu, država bi imala veće doprinose, a ne bi bili oštećeni kupci", istakao je Pavlović.

On je sugerisao svim drvoprerađivačima koji nemaju sklopljen kolektivni ugovor sa svojim radnicima da to urade što prije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti