Sve manja potražnja za radnicima iz BiH

30.11.2020. 07:36 / Izvor: BHRT
Sve manja potražnja za radnicima iz BiH

U republičkom Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport ističu da za prevozničku djelatnost nikad gora ni lošija situacija.

Slovenija koja najviše traži vozače, varioce, bravarei zidare iz Bosne i Hercegovine ove godine je, zbog epidemiološke situacije, smanjila broj oglasa za 60 odsto. U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH navode da je prošle godine bilo 14.500 posredovanja za rad u Sloveniji, a ove godine će biti duplo manje. Napominju da je potražnja Njemačke za medicinarima u BiH ista, ali da je zbog nerada njemačke ambasade od aprila do jula smanjen broj posredovanja.

"Do kraja septembra za Sloveniju je izdato 4.650 radnih dozvola, što je za 50 odsto niže nego u istom periodu prošle godine. Njemačka nema toliki pad,negdje je 20 odsto pad potražnje pošto su to medicinari sa srednjom školom oni su i dalje su traženi.", kaže Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

U republičkom Udruženju prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport ističu da za prevozničku djelatnost nikad gora ni lošija situacija. Očekuju da će i ovo malo vozača koji su ostali u zemlji, po završetku pandemije, otići da radi u zemlje Evropske unije.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika Republike Srpske - "Svi prevoznici na nivou BiH i RS rade sa smanjenim kapacitetom čak 30 odsto. Morali smo da otpustimo jedan broj vozača, jer nema dovoljno posla. Nadležne institucije nisu pomogle ovoj branši zbog čega smo dovedeni do ruba propasti.“

Zbog koronavirusa smanjena je potražnja i za građevinskim radnicima koji zbog malih plata, nesigurnih uslova i loše zaštite na radu napuštaju matičnu zemlju i odlaze u inostranstvo.

Dragana Vrbačić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS - "Građevinski sektor je na dnu ljestvice po statističkim podacima po platama. Ni 700 maraka je prosječna plata. Kada uzmete u obzir da je prosječna sindikalna potrošačka korpa 2.000 maraka.“

Ukoliko nadležni ne donesu adekvatne mjere, stabilizacijom epidemiološke situacije nastaviće se odliv radne snage iz Bosne i Hercegovine, zbog boljih radnih uslova i životnog standarda u zemljama Evropske unije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti