Ispravno samo 14 odsto vozila

15.01.2013. 07:50 / Izvor: Nezavisne novine
Ispravno samo 14 odsto vozila

Čak 86 odsto vozila koja su na području Banjaluke na vanredni tehnički pregled uputili pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja u ovom gradu bilo je neispravno.

Čak 86 odsto vozila koja su na području Banjaluke na vanredni tehnički pregled uputili pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja u ovom gradu bilo je neispravno.

Preostalih "mršavih" 14 odsto dobilo je "zeleno" svjetlo nakon kontrola koje su obavljene u prvih 11 mjeseci prošle godine, što predstavnici nevladinog sektora ocjenjuju poražavajućim omjerom.

"Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Banjaluka u periodu od 1. januara do 1. decembra 2012. na vanredni tehnički pregled uputila je 466 vozila, od čega je za njih 399 utvrđeno da su tehnički neispravna", stoji u dopisu policije, a ovi podaci odnose se putnička i teretna vozila, ali i autobuse.

U udruženjima koja se bave bezbjednošću u saobraćaju smatraju da su ovi podaci zabrinjavajući. Kažu da je kap prelila čašu, te pozivaju policiju da nastavi sa kontrolama.

"Poražavajuća je činjenica da je neispravno čak 86 odsto vozila. Riječ je o direktnom ugrožavanju bezbjednosti učesnika u saobraćaju, i treba da alarmira nadležne institucije kako bi kontrole bile pooštrene", naglašava Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS.

U policiji kažu da učestalo sprovode vanredne kontrole koje se odnose na tehničku ispravnost vozila, što se često odnosi i na autobuse.

"Štaviše, ustaljena je praksa da, ako policajac posumlja da vozilo nije ispravno, upućuje ga na vanredni tehnički pregled", ističe Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka.

Inače, tokom prošle godine na području Banjaluke na vanredni tehnički pregled poslato je i nekoliko desetina autobusa, a ustanovljeno je da je kod nekih prevoznika svako drugo vozilo neispravno.

Stoga je Draško Talijan, predsjednik Udruženja vozača i auto-mehaničara gradskog i prigradskog prevoza putnika iz Banjaluka, zatražio pooštrene kontrole pred početak novog polugodišta, dok iz policije obećavaju da će to i da učine. "Naše akcije koje se odnose na kontrole autobusa najčešće su pred početak školske nastave, tako da će to najvjerovatnije biti slučaj i početkom drugog polugodišta", ističe Marić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti