Banja Luka: Parkinzi i pauk donijeli milione

05.11.2013. 09:13 / Izvor: Glas Srpske
Banja Luka: Parkinzi i pauk donijeli milione

Od naplate parkinga u gradsku kasu se od početka ove godine slilo 2.401.978 maraka, a u planu je gradnja novih parking mjesta, što će obezbijediti još više novca.

Od naplate parkinga u gradsku kasu se od početka ove godine slilo 2.401.978 maraka, a u planu je gradnja novih parking mjesta, što će obezbijediti još više novca.

Ovo su istakli u Odsjeku za parkinge i garaže u Administrativnoj službi grada.

„Osim prihoda od naplate parkiranja putem automata i SMS poruka, tu je i prodaja mjesečnih i godišnjih karata za prvu i drugu zonu. Pravo na povlašćene karte imaju stanari u čijim se naseljima nalaze parkinzi. Uračunata je i naplata troškova premještanja vozila "pauk" službom, te kazni od vozača kojima su blokirana vozila“, objasnio je šef odsjeka Branimir Papić i dodao da je lani prikupljeno 3.046.514 maraka.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da je u Banjaluci registrovano više od 81.000 vozila, zbog čega je neophodno izgraditi nova parking mjesta ili javne garaže.

„U Banjaluku, koja je administrativni centar RS, dolazi veliki broj vozila iz drugih gradova, tako da kroz grad svakog dana prođe oko 100.000 vozila. To iziskuje i veliki prostor za ostavljanje automobila, koji trenutno nije dovoljan“, rekao je Jaćimović i dodao da bi odlično rješenje bila gradnja montažne garaže, kao što je ona na Zelenom vencu u Beogradu, i na nju se lako mogu nadograditi nova parking mjesta.

Da gradske vlasti rade na rješavanju manjka parking mjesta potvrđuju u Odsjeku za parkinge i garaže.

„U toku ove godine u gradu je obezbijeđeno 350 novih parking mjesta, čime su povećani ukupni kapaciteti na 3.694 mjesta“, rekao je Papić i dodao da će dogodine biti izgrađeni novi parkinzi.

„Jedna od planiranih ulica u kojoj je planirano proširenje parkinga je i ulica Miše Stupara. Oblast parkiranja u gradu je riješena na veoma kvalitetan način i u tom smislu prednjačimo u cijeloj BiH. Međutim, izvjesne poteškoće postoje u ulici Sime Matavulja, ali se nadamo da će se i taj problem riješiti u dogledno vrijeme“, rekao je Papić.

Javne garaže

U gradu zasad imaju dvije javne garaže, koje se nalaze u Vidovdanskoj ulici i u Aleji svetog Save.

Radno vrijeme u javnim garažama je 24 časa. Za sat parkiranja u ovim garažama vozači treba da izdvoje marku, za cijeli dan pet maraka, a oni koji žele da tu parkiraju svoj automobil mjesec moraće platiti 100 maraka, a za godinu 1.000 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital