Sindikat ostaje pri štrajku ako se ne povećaju cijene rada

16.01.2013. 07:49 / Izvor: Fena
Sindikat ostaje pri štrajku ako se ne povećaju cijene rada

Vrhovac kaže da je u narednih pet-šest mjeseci potrebno sačiniti pravičniju raspodjelu unutar organa uprave i budžetskih korisnika.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i predstavnici Sindikata uprave nisu postigli saglasnost o povećanju cijene rada na 110 KM, ali je dogovoren minimalan proces rada za vrijeme štrajka. Rešićeva je rekla da su Ekonomska politika i Budžet Republike Srpske za ovu godinu usvojeni i da su sredstva preraspodijeljena u druge namjene zbog čega nije postignuta saglasnost o zahtjevu sindikata o povećanju cijene rada. "Mi kao Vlada nismo bili zadovoljni što smo morali pristupiti smanjenju plata radnicima, ali ovo je jedan od načina da svim zaposlenima garantujemo da će dobiti zarađene plate", istakla je Rešićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata uprave.

Ona je dodala da su sredstva preraspoređena na druge namjene, kao što su podsticaj poljoprivredi i stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija. Rešićeva je napomenula da su danas, u skladu sa Zakonom o štrajku, bili prvi razgovori sa predstavnicima sindikata prije nego što stupe u najavljeni generalni štrajk, te dodala da je bilo riječi i o Uredbi o minimumu procesa rada."Većina republičkih uprava, ministarstava i republičkih upravnih organizacija donijela je akte o minimalnom procesu rada. Imamo nekoliko agencija ili uprava koje su u fazi pregovora sa svojim sindikatima", kaže Rešić.

Sindikat uprave je Vladi Srpske i resornom ministarstvu 10. januara dostavio odluku o stupanju u generalni štrajk. Ta odluka se odnosi na radnike zaposlene u upravi, odnosno ministarstvima, republičkim upravama i upravnim organizacijama, te fondovima zdravstvenog osiguranja, penzijsko-invalidskog osiguranja, za dječiju zaštitu i u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

Ona je dodala da Vlada Srpske nema  namjeru da vrši pritisak na radnike kako ne bi štrajkovali jer je to, kako je rekla, demokratsko pravo svih zaposlenih radnika. Vlada će se ponašati u skladu sa Zakonom o štrajku, poručila je Rešićeva.  

"Sindikat ostaje pri svom stavu i traži potpisivanje cijene rada, kao obavezu Vlade i sindikata da svake godine prije usvajanja budžeta donese odluku o najnižoj cijeni rada", rekao je predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac nakon razgovora sa ministrom uprave i lokalne samouprave Lejlom Rešić.

Prema njegovim riječima, ta zakonska odredba u zakonu postoji pet godina i nijedne godine do sada Vlada nije ispoštovala član o obavezi da sa sindikatima potpisuje najnižu cijenu rada za tekuću godinu. Vrhovac kaže da je u narednih pet-šest mjeseci potrebno sačiniti pravičniju raspodjelu unutar organa uprave i budžetskih korisnika. Plate predviđene Zakonom o platama za zaposlene u javnim službama kreću od 370 do 800 KM i u njih su uračunati regres i topli obrok, kaže Vrhovac te ističe da je riječ o veoma niskim primanjima.

Sindikalci i poslodavci su, kaže Vrhovac, u većini slučajeva dogovorili o minimumu procesa rada koji je do 30 odsto od ukupnih  poslova uprava i upravnih organizacija, te svakog pojedinačnog organa uprave Republike Srpske. On je dodao da u pojedinim ustanova nije donesena odluka o minimumu procesa rada i da očekuje da će ovih dana sindikati uspjeti da to urade sa poslodavcima. 

Na osnovu sprovedenih anketa, prema riječima Vrhovca, od 95 do 98 odsto zaposlenih izjasnilo se da će štrajkovati, ali se zbog određenih pritisaka na zaposlene u organima uprave situacija promijenila, te su pojedini rekla da neće štrajkovati, ali da podržavaju štrajk. "Pritisak na radnike vrši se na raznorazne načine. Na sastanku sindikalnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja jednoglasno je donesena odluka o stupanju u štrajk da bi predsjednik sindikata nakon sastanka sa direktorom odustala od štrajka", pojasnio je Vrhovac.    

U organima uprave Republike Srpske, bez zaposlenih državnih službenika u MUP-u i namještenika, ima 3.800 radnika. Predstavnici sindikata obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije najavili su za 21. januar štrajk kao mjeru sindikalne borbe protiv najavljenog smanjenja plata za 10 odsto u prosvjeti i policiji i dodatnih 10 odsto u upravi i pravosuđu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti