Zavidovićki Ibis otvorit će poslovnice u Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci

10.10.2016. 09:09 / Izvor: Akta.ba

Najveći kupac Ibisovihproizvoda je firma Natural Food, koja je ove godine alginski preparat uspješno koristila za ekološki uzgoj jagodičastog voća.

Kompanija Ibis iz Zavidovića na Sajmu ZEPS 2016 je predstavila najnovije tehnološko rješenje u oblasti tretmana otpadnih voda, anaerobni biološki prečistač otpadnih voda za 1000 stanovnika. Inovativno-tehnološko rješenje vodu anaerobno obrađuje (bez uduvavanja vazduha). Tretman vode je gravitacijski, u radu prečistača se ne javlja aktivni mulj, koji je opasan za okoliš i kojeg treba dalje zbrinjavati. Projektovani prečistač ne zahtijeva velike površine, zauzima bitno manje prostora u odnosu na klasične aerobne prečistače.

Jednostavnost rješenja omogućuje samogradnju većeg dijela opreme od strane lokalnih firmi. Investicijski troškovi su u odnosu na dosadašnja rješenja višestruko povoljniji. Projektno rješenje nema ograničenja po pitanju kapaciteta, omogućuje obradu otpadnih voda sa velikim stepenom opterećenja. Imajući u vidu mali udio voda koji se tretira u Bosni i Hercegovini, po tom osnovu smo najlošiji u regiji, anaerobni biološki prečistači će prema iskazanom interesu na Sajmu ZEPS uskoro biti ugrađeni na brojnim lokacijama. 

Tehnički direktor kompanije Samir Isić za poslovni portal Akta.ba kazao je kako su na Sajmu ZEPS nastupili sa sestrinskom firmom Ibis-Gea koja se bavi prodajom i distribucijom preparata na bazi smeđih morskih algi, proivođača EKO GEA iz Slovenije.

"Ovo su ekološki preparati bez hemijskih dodataka za brojne primjene, tretman otpadnih voda, ekološki uzgoj u poljoprivredi, stočarstvu itd. Preparati se trenutno prodaju preko firme IBIS-GEA. Planiramo u budućnosti otvoriti poslovnice u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci", kaže Isić, ističući kako su zadovoljni trenutnom prodajom. "Naš najveći kupac je firma Natural Food, koja je ove godine alginski preparat uspješno koristila za ekološki uzgoj jagodičastog voća kod svojih kooperanata i na svom rasadniku."

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti