BH lideri sektora energije na Svjetskom energetskom kongresu u Istanbulu

14.10.2016. 09:20 / Izvor: Akta.ba
BH lideri sektora energije na Svjetskom energetskom kongresu u Istanbulu

Većina osoba ima zdravu dozu ambicije, zbog koje i postoji potreba za određenim napredovanjem i pomacima…

Na poziv i u organizaciji Svjetskog energetskog vijeća, predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić u pratnji predstavnika ključnih članica iz oblasti sektora energije u FBiH: Elektroprivrede BH d.d. Sarajevo (Senad Salkić – izvršni direktor za kapitalne investicije) , Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar (Miroslav Nikolić- rukovodilac odjela za obnovljive izvore energije) i Energoinvesta d.d. Sarajevo (Amil Kamenica- tehnički direktor), su učestvovali na 23. Svjetskom Energetskom kongresu od 09. do 13.10.2016. godine u Istanbulu.

"Izuzetno smo sretni i ponosni što kao delegati učestvujemo na ovakvom eminentnom skupu, na koji su brojni visoki predstavnici energetskog sektora iz cijelog svijeta  došli sa ciljem  da se pokuša  izgraditi stabilna  budućnost energetskog tržišta. Ovaj kongres predložit će novo okruženje za nove saradnje kroz platformu koja će se baviti balansom globalne i regionalne potražnje i ponude u domenu energetike", rekao je Jašarspahić. Ovogodišnji kongres, prema riječima mnogih govornika, biti će kamen temeljac za fer globalnu energetsku budućnost.

Na Kongresu učestvuje oko 250 predstavnika iz 130 zemalja. Pored naše Privredne delegacije, na Kongresu su učestvovali i Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Admir Softić , pomoćnik ministra za energetiku u MVTEO BiH.

Važno je istaći da je Svjetski energetski kongres prvi put održan 1924. godine, u organizaciji Svjetskog energetskog vijeća, s ciljem uspostavljanja dijaloga ministara, izvršnih direktora i eksperata o kritičnim događanjima u energetskom sektoru. Na ovogodišnjem Kongresu je predsjednik P/G K FBiH upoznao ministra za energiju i prirodne resurse Berata Albayraka o značaju učešća BH delegacije na ovom eminentnom događaju i našim pogledima na ključne teme.

Tokom kongresa, pokrenuta je procedura aplikacije za aktivno članstvo BiH u World Energy Council. Predsjednik P/G komore FBiH je iskoristio priliku da razgovara o aktuelnim temama sa predsjednicom Svjetskog energetskog vijeća Marie-José Nadeau.

Učestvujući na panelu FEL-100 (Future Energy Leaders)  sa temom “Budućnost ugljikovodonika i generalno fosilnih goriva nakon nedavnih cjenovnih turbulencija” kroz pitanja o dugoročnoj ulozi fosilnih goriva u budućim energetskim bilansima nakon COP 21 ugovora sa Pariške Klimatske konferencije, obnovljivim izvorima energije, pametnim energetskim mrežama, te adaptaciji zemalja sa niskim potencijalom obnovljivih izvora energije i usporenim procesima energetske tranzicije, između ostalog Jasarspahić je istakao da je čak i prihvatajući eventualnu stabilizaciju cijena (bez obzira o kojem se izvoru energije radi) zbog pritisaka za redukciju korištenja fosilnih goriva, neophodno sve više i više raditi na energetskoj efikasnosti, posebno u sektoru  industrije. Obnovljivi izvori energije će zasigurno doprinijeti energetskoj stabilnosti i sigurnosti, ali će fosilna goriva biti ključna u procesu tranzicije. Kao faktore u prilog tome navodi domaće prirodne resurse i važnost stabilnosti takozvanih “Energijski intenzivnih kompanija”, kao integracionih faktora industrije svake zemlje, a neke od takvih kompanija su često u uslovima globalnog razvoja. Sve to, uključujući i potrebu za tzv. “Pametnim energetskim mrežama”, kao i za regionalnim  integrisanjem instituta i experata, je od posebnog značaja posebno za male, kao i energetski zavisne zemlje.

Predstavnici kompanija koje su BH lideri, ali  takođe i važan faktor u regionu u  sektoru proizvodnje energije i energetskog inžinjeringa, ovom prilikom su pored panel diskusija, prezentacija,  direktnih  susreta sa vodećim svjetskim kompanijama iz svog domena poslovanja, imali priliku sresti stare poslovne prijatelje i steći nove kroz poznanstva sa sadašnjim i buducim liderima globalnog tržista kada je energija i  investiranje u oblast energije u pitanju. Osim toga, svoje veliko iskustvo su dodatno obogatili saznanjima i iskustvima mnogih zemalja i njihovih načina investiranja i finansiranja strateških investicija.

Kao ozbiljni predstavnici svoje zemlje, delegacija je na kraju slobodno vrijeme iskoristila za posjetu BH Konzulatu u Istanbulu, gdje su kroz razgovor sa generalnim konzulom Beganom Muhićem i konzulom Adijem Durmićem, razmijenili utiske sa ovog velikog događaja i generalno upoznali naše konzularne zvaničnike o stanjima i perspektivama ovog, za našu zemlju, strateškog sektora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti