Inovativan sistem: Vozači u BiH izbjegavaju radare preko Facebooka

19.11.2016. 08:34 / Izvor: Večernji List
Inovativan sistem: Vozači u BiH izbjegavaju radare preko Facebooka

Ovakav oblik dojava vozačima o radarima na cesti ili policijskim patrolama u BiH počeli su primjenjivati Banjalučani.

Vozači, kako bi izbjegli plaćanje kazni i “bliske” susrete sa saobraćajnim policajcima, organizirali su se u grupe i preko aplikacija i društvenih mreža jedni druge upozoravaju na radare i policijske patrole u mnogim gradovima BiH.

Ovakav oblik dojava vozačima o radarima na cesti ili policijskim patrolama u BiH počeli su primjenjivati Banjalučani.

Njihova Facebook grupa “Policija zaustavlja – Banja Luka” danas ima gotovo 13.000 članova, a razvijena je i aplikacija za mobitele koja ima istu svrhu, piše Večernji list.

Po uzoru na Banjalučane, ovakve grupe počele su se organizirati i u drugim bh. gradovima, poput Tuzle, Sarajeva, Jajca, Zavidovića, Prijedora, Gradiške, a jedna od brojnijih je i “Policija zaustavlja – SBŽ” koja prati stanje s radarima i patrolama u cijelom Srednjobosanskom kantonu, a ima više od dvije hiljade članova.

"Pravila su za sve ista. Kada neko primijeti patrolu, javlja ostalima u grupi. Najbitnije je da navede na kojoj lokaciji se nalazi policija, koliko ima policijskih pripadnika i kakva je kontrola u pitanju. Ako je moguće da pošalje fotografiju, još bolje, ali nije obavezno", ispričao je jedan od vozača i članova grupe koji zbog osjetljivosti teme nije želio da mu se otkrije identitet.

Na pametnim telefonima moguće je instalirati aplikaciju “Policija zaustavlja” koja kupi podatke o radarima i kontrolama te ih dojavljuje korisnicima. Google Play ili Trgovina Play je originalni i najveći android market s hiljadama android igrica i android aplikacija koje su sigurne za korisnike pametnih telefona. Policija često čeka na istim mjestima pa ako znate gdje često zaustavlja, nezavisno kroz savjet prijatelja, Facebook grupu ili blicanja, uvijek tu dionicu odvozite opreznije i pridržavajte se ograničenja. Pronalazak odgovarajuće facebook stranice ili grupe možete učiniti da u facebook pretraživač upišete “policija zaustavlja”. Ponudit će vam se razne stranice i grupe te odaberite onu koja odgovara vašem mjestu vožnje.

Iz MUP-a RS-a kazali su za Nezavisne novine kako nemaju ništa protiv ovakvih ili sličnih aktivnosti sve dok su u skladu sa zakonom. Čak kažu kako one doprinose opreznijoj vožnji vozača i poboljšanju stanja sigurnosti u saobraćaju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti