Hypo banci dužni 5 miliona eura: Lijanovići prodaju "Lijanoviće"

21.11.2016. 07:54 / Izvor: Avaz.ba
Hypo banci dužni 5 miliona eura: Lijanovići prodaju 'Lijanoviće'

Kompanija HETA, jedna od najvećih organizacija za prodaju imovine u jugoistočnoj Europi, oglasila je prodaju kompleksa "MI Lijanovići".

Jerko Ivanković Lijanović, suvlasnik Mesne industrije “Lijanović”, kazao je da se njegova obitelj više neće baviti proizvodnjom i preradom mesa, i to nakon više desetljeća u ovom biznisu.

"Nemoguće je baviti se tim poslom u ovoj državi, pogotovo kada je riječ o politički angažiranim osobama. Politička konkurencija koristila je institucije vlasti i pravila nam štetu", rekao je Lijanović za Avaz.

Kompanija HETA, jedna od najvećih organizacija za prodaju imovine u jugoistočnoj Europi, oglasila je prodaju kompleksa “MI Lijanovići” u širokobriješkom naselju Visoka Glavica. HETA je 2014. preuzela veliki portfelj nenaplativih kredita od Hypo banke, a ta je banka stavila pod hipoteku Lijanovićeve objekte.

HETA je preuzela uz našu suglasnost i traži se strateški partner koji bi nastavio proizvodnju te zaposlio ljude”, rekao je Lijanović. On je dodao da bi turska kompanija “Asja”, koja je jedno vrijeme obavljala proizvodnju na Visokoj Glavici, mogla preuzeti njihovu mesnu industriju.

Pretpostavljam da je ‘Asja’ ozbiljan partner”, rekao je Lijanović, koji nije želio kazati o kojoj se cifri radi, odnosno koja je vrijednost hipoteke. Svojedobno su mediji pisali da Lijanovići duguju Hypo banci 5 milijuna eura, prenosi Biznisinfo.ba.

Podsjetimo, protiv Lijanovića se vodi sudski proces za utaju poreza u predmetu “Meso”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti