Slovački privrednici u posjeti BiH

22.11.2016. 08:32 / Izvor: Fena
Slovački privrednici u posjeti BiH
OTVORI GALERIJU

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ugostila je jučer delegaciju od 19 predstavnika firmi i privrednika iz Republike Slovačke.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine ugostila je jučer delegaciju od 19 predstavnika firmi i privrednika iz Republike Slovačke da bi im prezentirala zakone i načine investiranja u BiH radi povećanja trgovinske razmjene i povećanja investicija.

Predsjednik Komore Bruno Bojić pojasnio je da između privrednika postoje izuzetno dobri poslovni i prijateljski odnosi, a BiH sa Slovačkom ima i suficit posljednje dvije godine, ali za Bojića obim vanjskotrgovinske razmjene nije na zadovoljavajućem nivou i ona iznosi 250 miliona KM.

"Slovačka je članica Evropske unije i zasigurno ima veliki uticaj kod dobijanja određenog statusa BiH i u prethodnom periodu pomagala kada je u pitanju usvajanje legislative prilagođene EU standardima", naglasio je Bojić.

Ovom sastanku prisustvovao je i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčák, koji boravi i službenoj posjeti BiH, također je mišljenja da iako dvije zemlje imaju dobre političke odnose, nivo ekonomske saradnje ne dostiže nivo kakav bi mogla.

"Slovačka je velika sila kada je u pitanju proizvodnja automobila jer proizvodi najviše po broju stanovnika u svijetu. Sada će doći "jaguar land rover". Najjači produkt koji dolazi iz BiH u Slovačku su sjedala za automobile, ali postoji interes i za saradnju u drugim oblastima", istaknuo je Lajčak.

Zamjenik ambasadora Slovačke u BiH Viktor Borecki naglasio je da se oblasti ekonomske saradnje mogu razvijati u automobilskoj industriji, ali i u oblasti energetike te alternativnim izvorima energije.

Direktor slovačke firme Credo Agency, koja posluje u BiH, Daniel Dobrota govorio je o uvjetima poslovanja u zemljama bivše Jugoslavije gdje ima kćerke kompanije koje se bave obnovljivim izvorima energije i to su na prvom mjestu male hidrocentrale.

Pojasnio je da je procedura nabavke dozvola za rad slična u svim zemljama Evrope, ali je kao lično iskustvo naveo da se u zemljama Balkana do toga dolazi jednostavnije nego, primjera radi, u Slovačkoj.

Privrednici iz Slovačke na forum su došli da bi se upoznali o mogućnostima saradnje između dvije zemlje i upoznali se o načinima proširenja te saradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti