Koc: Podići trgovinsku razmjenu između BiH i Turske na milijardu dolara

24.11.2016. 10:14 / Izvor: Avaz.ba
Koc: Podići trgovinsku razmjenu između BiH i Turske na milijardu dolara

Trgovinska razmjena BiH i Turske iznosi 542 miliona dolara na godišnjem nivou.

Turska želi da kompanije iz Bosne i Hercegovine dobivaju poslove u našoj zemlji, da vaši investitori dođu na isti način kao što to čine ulagači iz Turske u BiH, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" Haldun Koc, novoimenovani turski ambasador u BiH.

Koc je prije nekoliko dana predao akreditivna pisma Predsjedništvu BiH, a na poziciji je zamijenio Jihada Erginaya.

Foto: Avaz

"Trgovinska razmjena BiH i Turske iznosi 542 miliona dolara na godišnjem nivou. Smatramo da se ona može podići na milijardu dolara i učinit ćemo sve da taj cilj ispunimo. Kvota o uvozu 15.000 tona mesa iz BiH u Tursku jedan je od koraka koje činimo i otvoreni smo za nove projekte. Jednako tako očekujemo da bh. strana poduzme neke korake kako bi olakšala poslovanje i dolazak investitora. Oni bi voljeli da imaju manje birokratije i barijera te da se na lokalnom nivou mnogo brže odvijaju procesi registracije i izdavanja dozvola", rekao je ambasador Koc.

Turska je nakon neuspjelog vojnog udara 15. jula pokrenula veliku operaciju protiv Gulenovog pokreta FETO, a zatražena je i saradnja sa BiH. Koc naglašava da Turska FETO smatra terorističkom organizacijom, a ne pokretom.

"S time smo upoznali i bh. vlasti i zahvalni smo im na podršci koju smo dobili odmah nakon 15. jula. Mi smo vrlo brzo nakon toga dostavili vašim institucijama spisak organizacija i škola povezanih sa FETO-om, a koje su u BiH. S tim u vezi sada očekujemo konkretne akcije BiH u pogledu onemogućavanja djelovanja tih subjekata, a zbog veza s terorističkom organizacijom. Za nas je to pitanje sigurnosti i tako mu treba pristupati", rekao je Koc za "Dnevni avaz". 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti