Zaposleni u RS-u godinu dana bez Opšteg kolektivnog ugovora

30.11.2016. 08:19 / Izvor: Fena
Zaposleni u RS-u godinu dana bez Opšteg kolektivnog ugovora

Nije postignuta saglasnost ni o dužini godišnjeg odmora i visini novčanog iznosa za regres.

Radnici u Republici Srpskoj (RS) i dalje će biti bez Opšteg kolektivnog ugovora. Godinu dana socijalni partneri uzaludno su pregovarali o ovom aktu koji reguliše prava zaposlenih, a bez uspjeha su završeni i današnji razgovori.

Nije postignuta saglasnost ni o dužini godišnjeg odmora i visini novčanog iznosa za regres.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je izjavila da sindikalci insistiraju na donošenju novog Opšteg kolektivnog ugovora jer se prava koja on sadrži odnose na sve radnike u RS-u.

"Danas smo raspravljali samo o dvije stvari, a to su dužina godišnjeg odmora i iznos regresa. Sindikat je bio fleksibilan, popustio u jednom dijelu godišnjeg odmora, ali i to je bilo premalo", naglasila je Mišić.

Kada je riječ o regresu, koji je zakonska obaveza, kazala je da ne može da vjeruje da ne postoji volja da se  postigne dogovor niti o jednom jedinom novčanom iznosu.

Postavila je i pitanje da li uopće Vlada i Unija udruženja poslodavaca žele Opšti kolektivni ugovor.

Mišić je dodala da očekuje od Vlade RS-a, da ono što je dala svojim radnicima kroz kolektivne ugovore, da i radnicima u realnom sektoru, jer je to minimum prava koji trebaju imati svi radnici u RS-u. 

Potpredsjednik Vlade RS-a Anton Kasipović je zakazao novi sastanak socijalnih partnera o Opštem kokektivnom ugvoru, koji, kako je rekao, Vlada želi i da u dijalogu sa socijalnim partnerima otkloni preostale dileme i da se dođe do konačnog teksta tog akta.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutin Škrebić je rekao da Unija želi Opšti kolektivni ugovor za koji mogu garantovati da će biti finkcionalan i provodiv.

Dodao je da nije za to da se daju prava koja se ne mogu poštovati.

"Unija smatra da treba postojati regres za godišnji odmor, ali ne može biti po svaku cijenu. Za firmu gubitaša ne možemo tražiti da isplaćuje regres za godišnji odmor, a sutrada ide u propast", naveo je Škrebić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti