U Arhivu BiH otvorena laboratorija za restauraciju arhivske građe

14.12.2016. 11:33 / Izvor: Fena

Većina materijala koja je oštećena 2014. godine mikrofilmovana je u laboratoriji, koja djeluje u okviru depoa Arhiva BiH i na taj način spašena.   

Potpisivanjem protokola  direktora Arhiva BiH Saše Klepića i ambasadora Češke Republike Jakuba Skalnika danas je u Sarajevu ozvaničeno otvaranje najmodernije laboratorije za konzervaciju i restauraciju  arhivske građe.

Radi se o donaciji Češke razvojne agencije i Ambasade Češke Republike, a direktor Arhiva BiH Klepić kazao je novinarima da će u toj laboratoriji biti restaurirana kako arhivska građa koja je na čuvanju dugi period i povremeno mora proći taj proces da bi bila što trajnija i postojanija tako i građa nagorjela tokom protesta februara 2014. godine. 

Kaže da će laboratorija biti od koristi Arhivu BiH, ali i ostalim arhivima i bibliotekama koje imaju potrebu za tim. 

Većina materijala koja je oštećena 2014. godine mikrofilmovana je u laboratoriji, koja djeluje u okviru depoa Arhiva BiH i na taj način spašena.   

Češki ambasador Skalnik ističe važnost arhiva kao institucije u kojoj se, između ostalog, čuva historija jedne države te kaže da se Češka uključila ubrzo nakon neugodne situacije u februaru 2014. uslijed koje je oštećena većina građe Arhiva BiH.  

Kaže da će, nakon isporuke laboratorije i obuke ovdašnjih stručnjaka, češki eksperti nastaviti raditi s ekspertima Arhiva BiH. Najavio je da slijedi i isporuka kutija za arhivarstvo i filter papira, a  ukupna vrijednost tog projekta je oko 300.000 KM.  

Kristina Trogrlić i Aleksandra Stanišić su restauratorice u Arhivu BiH, a završile su u Češkoj obuku za rad na toj vrsti laboratorije. U fokusu im je bio rad na izgorjeloj građi.

U tom postupku, s izgorjelog papira uklanja se kiselina (nastala uslijed godina i/li zbog gareži), potom se pere u vodi obogaćenoj jonima, kalcijem i magnezijem. Suši se u posebnim filter papirima, u presama. Praznine se popunjavaju posebnim vrstama papira. Taj proces je dugotrajan, a dnevno se može uraditi dvadesetak stranica. 

Današnji događaj dio je obilježavanja 69. godišnjice Arhiva u BiH, koji raspolaže građom iz raznih perioda (osmanski period, period Austrougarske vladavine na području BiH, zemaljske vlade, kompletnog socijalističkog, ratnog i poslijeratnog perioda).    

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti