Španskim investitorima prezentovati projekte vjetro i solarnih elektrana

22.12.2016. 08:30 / Izvor: Akta.ba
Španskim investitorima prezentovati projekte vjetro i solarnih elektrana

Bosna i Hercegovina ima projekte, posebno za izgradnju solarnih i vjetro parkova, koji su atraktivni za španske investitore.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić sa saradnicima 21. decembra 2016. godine održao sastanak sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Španiji Nj.E. Darkom Zelenikom, kako bi razgovarali o mogućnostima unapređenja ekonomske i investicijske saradnje sa španskim kompanijama.

Direktor Milinić je upoznao ambasadora Zeleniku sa uslugama koje FIPA nudi potencijalnim i postojećim stranim investitorima u BiH, te istakao da je FIPA na usluzi investitorima u svim fazama realizacije investicije. Također je predložio ambasadoru Zeleniki upostavljanje saradnje sa španskim kompanijama aktivnim u sektoru obnovljivih izvora energije, posebno kompanijom Fersa Energias Renovables koja je u partnerstvu sa podgoričkom firmom Čelebić angažovana na izgradnji 23 vjetroelektrane snage do 46 MW na brdu Možura između Bara i Ulcinja i koja ima podružnicu u Splitu, Hrvatska.

Bosna i Hercegovina ima projekte, posebno za izgradnju solarnih i vjetro parkova, koji su atraktivni za španske investitore. Također postoje brojne mogućnosti za investiranje u sektor proizvodnje hrane, drvo-preradu i banjski turizam. Po poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji Španija je jedna od vodećih zemalja u svijetu i interes za ulaganje u ovaj sektor u BiH bi mogao biti pokazan zbog CEFTA ugovora o slobodnoj trgovini, ugovora o slobodnoj trgovini sa Turskom i drugim preferencijalnim izvoznim režimima koje BiH ima sklopljene sa brojnim zemljama.

Na incijativu počasnog konzula Ramona Jufrese u Barceloni je prije nekoliko godina osnovana Privredna komora Bosne i Hercegovine, te je na sastanku dogovoreno intenziviranje saradnje na privlačenju investicija iz Španije u BiH.

FIPA od svih ambasadora BiH očekuje da im ekonomska diplomatije bude prioritet u radu, da rade na dovođenju investitora u zemlju, kao i na povećanju izvoza iz BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti