Održan sastanak predstavnika "Milkosa" sa vlaseničkim proizvođačima mlijeka

22.12.2016. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Održan sastanak predstavnika 'Milkosa' sa vlaseničkim proizvođačima mlijeka

Opštinskim budžetom za 2017. godinu, i pored loše finansijske situacije, planirana sredstva za subvencije poljoprivrednicima.

Na inicijativu načelnika opštine Vlasenica održan je sastanak predstavnika mljekare “Milkos” iz Sarajeva sa proizvođačima mlijeka sa područja opštine Vlasenica. Sastanku su prisustvovali i predstavnici opštinske uprave, te stručnjak iz oblasti agroekonomije Nenad Kesić.

Načelnik Miroslav Kraljević istakao je da se u prethodnom periodu, kroz razgovore sa poljoprivrednim proizvođačima, upoznao sa problematikom sa kojom se susreću, što je bio povod ovog sastanka.

Na osnovu potrebe za daljom saradnjom, kontaktirao je predstavnike mljekare "Milkos", a sve sa ciljem da se, uz maksimalno iskorištavanje resursa, poveća proizvodnja, samim tim i plasman mlijeka na tržište, kao i sveukupna poljoprivredna proizvodnja na području opštine.

Kraljević je pozvao sve proizvođače da se udruže, te da zajedničkim snagama, uz podršku Opštine i stručnih saradnika, viših nivoa vlasti i nevladinog sektora, naprave rezultat. Takođe, naveo je da u narednom periodu planira obilazak terena, te da su opštinskim budžetom za 2017. godinu, i pored loše finansijske situacije, planirana sredstva za subvencije poljoprivrednicima, a sve sa ciljem da se pospiješi proizvodnja.

Rukovodilac farme “Spreča” Ivica Jožef naveo je da postoji interes sa njihove strane, te da je neophodno definisati ciljeve i period realizacije, što je prvi korak ka uspjehu. Dodao je da će pružiti svu potrebnu stručnu pomoć, kako bi se smanjili troškovi, a povećala rentabilnost i ekonomičnost proizvodnje.

Nenad Kesić istakao je da najviše proizvođača sa područja Vlasenice, njih 55, plasira mlijeko upravo “Milkosu”, te da je cilj da se u narednom periodu, uz što veće iskorištenje prirodnih resursa, dođe do profitabilnog bavljenja poljoprivredom, a konkretno što se tiče mljekarstva, da se poveća broj grla, mliječnost i ukupan prihod. Naveo je da je u pripremi Program razvoja poljoprivrede na području Vlasenice, koji će obuhvatiti sve segmente, kao i projekte.

Magistar poljoprivrede Rade Mališević naveo je da je veoma bitna saradnja poljoprivrednih proizvođača sa Opštinom i sa Milkosom, te je predložio da se formira savjetodavni tim, koji će redovno obilaziti teren i davati stručne savjete. Nakon toga, proizvođači su se uključili u diskusiju, te iznijeli iskustva i probleme sa kojima se susreću.

Prema riječima predstavnika mljekare “Milkos”, minimalna otkupna cijena mlijeka u Vlasenici iznosi  0,43 KM, a maksimalna, sa premijama, nešto vise od 1 KM, sve u zavisnosti od kvaliteta mlijeka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti