Od danas na snazi "par - nepar", kazne za nepoštivanje i do 5.000 KM

25.12.2016. 09:26 / Izvor: Fena
Od danas na snazi 'par - nepar', kazne za nepoštivanje i do 5.000 KM

Riječ je o odluci Operativnog štaba Vlade Kantona Sarajevo (KS) za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka.

Na području Kantona Sarajevo  od  25. decembra od  07.00 sati  i bit će na snazi primjena mjere koja podrazumijeva privremeno ograničavanje upotrebe motornih vozila, odnosno uvođenje sistema vožnje po principu "par – nepar" tablica, pri čemu će se tog dana zabrana odnositi na vozila čije se registarske tablice završavaju parnim brojem, saopćila je Press Služba Kantona Sarajevo .

Narednog dana, u ponedjeljak 26. decembra 2016. godine od 00:00 sati zabrana će se odnositi na vozila čije se registarske tablice završavaju neparnim brojem, i tako naizmjenično sve dok je na snazi epizoda – UZBUNA. Ova mjera se ne odnosi na vozila policije, inspekcijskih organa, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća i vozila sa diplomatskim tablicama te hitnih intervencija.

Riječ je o odluci Operativnog  štaba Vlade Kantona Sarajevo (KS) za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerene zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo  koji je donio  Odluku o proglašenju TREĆE EPIZODE - UZBUNA, nakon što su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku pokazali alarmantno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti čvrstih čestica PM 10.

U skladu sa inoviranim Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo iz 2014. godine, Operativni štab u okviru ove epizode nalaže: Maksimalno povećanje kapaciteta sredstava javnog gradskog prevoza, koji ne zagađuju okoliš (trolejbusi i tramvaji); Upozorenje da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 1 MW koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu u prostorima koje zagrijavaju za minimalno 3ºC; Privremeno ograničenje upotrebe motornih vozila (uvođenje sistema vožnje “par”- “nepar” tablica).

Nastava u školama će se organizovati tako da se maksimalno izbjegnu gužve u javnom gradskom prevozu, po potrebi obustaviti nastavu, uskladiti radno vrijeme uposlenika, te eventualno osloboditi radnih obaveza rizične grupe stanovništva;

 Sva pravna i fizička lica koja se ne budu pridržavala propisanih mjera podliježu sankcijama definisanim Odlukom o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka bit će kažnjena -pravna lica u iznosima od 1.000 do 5.000 KM, a fizička od 500 do 1.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti