Sarajevo očekuje rekordan broj turista za Novu godinu

28.12.2016. 08:46 / Izvor: N1
Sarajevo očekuje rekordan broj turista za Novu godinu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dalo je upute pred novogodišnji javni doček na Trgu Bosne i Hercegovine.

U glavni grad Bosne i Hercegovine od sutra se očekuje pristizanje većih organizovanih grupa turista koji Novu godinu i novogodišnje praznike namjeravaju provesti u Sarajevu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo dalo je upute pred novogodišnji javni doček na Trgu Bosne i Hercegovine.

"Aktivnosti policije se ogledaju u fizičkom, operativnom, saobraćajnom i kontradiverzionom osiguranju, posebno javnog dočeka na Trgu BiH, a pojačane kontrole obilaziće cijeli Kanton", kazali su za N1 u MUP-u Kantona Sarajevo.

I iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH potvrdili su da će odgovoriti sigurnsnom izazovu novogodišnjeg dočeka zajedno sa MUP-om Kantona Sarajevo i drugim nadležnim institucijama.

“Održali smo već nekoliko sastanaka, dogovaramo se oko detalja, operativni planovi u ovom momentu se rade tako da ćemo odgovoriti tom sigurnosnom izazovu gdje se po nekim procjenama očekuje od 70.000 do 100 hiljada da bude prisutnih ispred platoa Institucija BiH”, kazao je direktor Direkcije Mirsad Vilić.

U Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo očekuju rekordan broj turista i posjeta u ovoj godini, kazala je Asja Hadžiefendić-Mešić.

"Narednih dana negdje sve do trećeg januara po našim informacijama preko 80 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u Kantonu Sarajevo je rezervisano i to bi po nekim najnižim standardima bilo oko 80 hiljada ostavrenih noćenja za pet dana - što moramo priznati do sada nismo imali. To je više nego prošle godine i uopće ove godine je kompletan turistički promet u Sarajevu veći nego prošle godine. Mi smo već u oktobru dosegli pošlogodišnji nivo. Tako da nam novembar i decembar dođu kao bonus, vidjećemo na kraju godine – koliko.".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti