Britanski fameri traže od vlade uvoz radnika iz BiH

10.01.2017. 08:08 / Izvor: Faktor
Britanski fameri traže od vlade uvoz radnika iz BiH

Industrija poziva vladu da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan EU.

Industrija poziva vladu da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan EU-a, kao što su Ukrajina i Bosna i Hercegovina – priopćio je Nacionalni sindikat farmera Velike Britanije.

Velika Britanija na referendumu je odlučilo napustiti Europsku uniju, a imigracijska politika bit će središnja tema pregovora između Londona i Bruxellesa.

Mnoge industrije u toj zemlji ovise o stranoj radnoj snazi, od građevinske preko poljoprivrede sve do usluga čišćenja. Među takvim tvrtkama je već zavladala panika, a najglasnije su one koje se bave poljoprivredom, prenosi Faktor.

Nacionalni sindikat farmera (NFU) proveo se istraživanje među svojim članovima, a 47 posto ih je reklo da im je i sad, dok je Velika Britanija član EU-a, problem naći dovoljno radnika za sezonu koja traje od lipnja do rujna.

Britanski sektor hortikulture ovisan je o 80.000 “sezonaca”, koliko ih u prosjeku dođe iz Istočne Europe.

"Svaku našu slavnu jagodu iz Wimbledona ubrao je radnik iz Istočne Europe. Ukoliko ne želimo da naše jagode propadaju potreban nam je novi vizni sustav", izjavio je za Herald John Hardman, direktor tvrtke HOPs Labour Solutions, jedne od najvećih koja se bavi pronalaskom takve radne snage.

I dok najviše radnika dolazi iz Poljske, Bugarske i Rumunije, farmeri su predložili vladi da “popusti” vizni sustav i za radnike iz zemalja koje nisu članice EU-a.

"Industrija poziva vladu da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan EU-a, kao što su Ukrajina i Bosna i Hercegovina", priopćio je Nacionalni sindikat farmera Velike Britanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti