Sajam u Kelnu: Šta ove godine očekuje bh. kompanije

11.01.2017. 13:53 / Izvor: Avaz.ba
Sajam u Kelnu: Šta ove godine očekuje bh. kompanije

Na bh. štandu bit će isložen, između ostalog, tapacirani i masivni hrastov namještaj, trpezarije, spavaće sobe, klub stolovi, komode...

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH organizirala je zajednički štand bh. kompanija na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera IMM COLOGNE u Kelnu u Njemačkoj. Ovaj sajam, jedan od najvećih i najznačajnijih u svijetu, održava se od 16. do 22. januara.

VELIKA OLAKŠICA

Sedmi nastup BiH na  IMM COLOGNE, ponudit će kupcima u Njemalkoj  i Evropskoj uniji  izvozne kolekcije namještaja sedam bh. firmi. To su "Boksit" Milići, "Bosnian beech board" Visoko, FEF Export-Import Sarajevo, H.M.M. Gradačac, "Lignacon" Teslić, Namještaj/ Solid   Wood" Gradačac i "Woodteam"Ilijaš.

Na bh. štandu bit će isložen, između ostalog, tapacirani i masivni hrastov namještaj, trpezarije, spavaće sobe, klub stolovi, komode, regali za dnevnu sobu, uredske stolice i fotelje, te tapacirane i barske stolice, kao i fotelje.

"Solid Wood" iz Gradačca će ove godine, drugi put učestvovati na sajmu u Kelnu. Kakve su impresije sa prošlog, rekao nam je Amir Osmičić, zadužen za nabavu, prodaju i marketing.

"I prije toga smo izvozili u zapadnu Evropu, prije svega Njemačku, a tada smo upoznali i nove kupce i osnažili stara poznanstva. Velika je olakšica što to organizira naša Vanjskotrgovinska komora BiH, jer firme u razvoju, kao što je to naša, teško same mogu doći do tog", kazao je Osmičić.

Ove godine će se također predstaviti s namještajem za dnevni boravak, vlastitog dizajna.

TAPACIRANE STOLICE

Jedan od učesnika na ovogodišnjem sajmu je i Lignacon" iz Teslića.

"Prvi put učestvujemo na velikom sajmu u Kelnu. Naši proizvodi seprodaju isključivo u zapadnoj Evropi, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji... Za IKEA-u smo radili 16 godina, prvi u BiH smo počeli. U Kelnu ćemo izlagati tapacirane stolice, to je naša specijalnost, zatim stolice od drveta, ugaone garniture, stolove drvene", rekao nam je Aleksandar Mrkobrada, rukovodilac kontrole kvaliteta.

NAJZNAČAJNIJI NA SVIJETU

Dinko Mujkić, jedan od osnivača Drvnog klastera BiH i urednik web portala "Furniture-wood.ba" smatra da je sajam u Kelnu najznačajniji u svijetu.

"Nakon njega su Milano i Birmingem, pa Moskva, Pariz, ali Keln je najznačajniji. Tu je najveći kvalitet, ko jednom uđe, nastavi dalje, jer ima interes. Eto, "Krivaja" je godinama od 1996. imala stalnu postavku, a ja sam tri puta opremao uzorke na štandu. Osim ovog bh. štanda i druge bh. kompanije učestvuju same, kao "Sinkro", "Artisan"... ", priča Mujkić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti