Tvrtka Mate Rimca i mostarski SPARK rade na novom proizvodu

12.01.2017. 13:36 / Izvor: Večernji List
Tvrtka Mate Rimca i mostarski SPARK rade na novom proizvodu

Pokretači grupacije pokazali su da se s dobrom idejom može uspjeti i u Bosni i Hercegovini.

Fleksibilno radno vrijeme, nagrade za napredak u učenju i radu, mogućnost relaksacije za vrijeme radnog vremena, pristojne i redovite plaće... sve ovo zaista zvuči kao rad u nekoj od najprestižnijih stranih tvrtki u najrazvijenijim zemljama svijeta. U Googleu možda?

Iako zvuči nestvarno, riječ je o radnim mjestima koja se nalaze unutar jedne mostarske grupacije koja trenutačno zapošljava 250 mladih ljudi, a cilj im je taj broj u vrlo kratkom roku čak i učetverostručiti. To je SPARK grupacija osnovana prije dvije godine. Pokretači grupacije pokazali su da se s dobrom idejom može uspjeti i u Bosni i Hercegovini. Njihov startup program nastao je tako što su željeli olakšati i pokretanje tvrtke svima koji to žele.  

"Međutim, nismo tu stali. Glavna misao vodilja SPARK-a bila je, i jest, otvaranje mogućnosti za rast i razvoj pojedinaca, timova, a kasnije izvrsnih poduzeća. Ono što nam je svima potrebno za ostvarenje ciljeva jesu alati, a naš najveći alat upravo je obrazovanje. Stoga smo pokrenuli i programe neformalnog obrazovanja u našoj SPARK školi, gdje svi uzrasti imaju priliku naučiti programirati, dizajnirati i upravljati projektima. Naposljetku smo shvatili kako našoj sredini nedostaju stručnjaci u području istraživanja i razvoja te danas imamo i tim mladih inženjera, koji izrađuju softver i hardver prototipe te već surađuju s globalno prisutnim tvrtkama", navode iz ove grupacije.

DEVET TVRTKI I 11 STARTUPA

A ona se u ovom trenutku sastoji od devet tvrtki: NSoft, SPARK poslovni park, eCard, STARK Solutions, SYNC, 4Ants, Eynio, NiL i SPARK caffe, ali i jedanaest startupa: Amplius, Coffeetime, Sophico, Sketchlane, Performer, Deals, blablaDev, Chore Hunter, Make It Play, VRET i Grad. Spektar njihovih proizvoda širok je, naime, svaka od tvrtki ima različite krajnje proizvode: NSoft proizvodi softver za industriju igara na sreću; eCard se bavi posredovanjem u prodaji elektroničkih dopuna, startpaketa i srodnih proizvoda svih mobilnih operatora u Bosni i Hercegovini; STARK Solutions je tvrtka kojase bavi metalnom proizvodnjom; SYNC nudi usluge nabave, servisiranja i održavanja računala i opreme, nadzora te sustava pametnih kuća; 4Ants se bavi CRM-om; Eynio je tvrtka koja razvija inovativna programska rješenja za automatizaciju, nadzor i sigurnost; NiL se bavi nekretninama i logistikom; dok je SPARK caffe cafe-menza za djelatnike. Zanimljivo je naglasiti da gotovo sve svoje proizvode izvoze, i i to u 22 zemlje svijeta, u Južnu i Ameriku, Afriku i Europu. Sve navedeno nastalo je zahvaljujući jednom entuzijastičnom mladom Mostarcu Igoru Kreziću. Kaže da put nije bio Jagans ali danas, kada se okrene iza sebe, sve bi ponovio. Posao je pokrenuo prije osam i pol godina pod nazivom Neosoft. Tada je njegova tvrtka radila iz garaže i imala svega dva zaposlenika.

Na pitanje imaju li problem s pronalaskom kvalificiranih radnika iz ove grupacije, odgovaraju da još uvijek moraju uvoziti dio stručnjaka:

"BiH ima jako kvalitetan kadar i velika većina naših zaposlenika je iz BiH, no uvijek nam nedostaje stručnjaka. Ali nadamo se da ćemo svojim radom otvoriti mogućnosti za nova zapošljavanja te time privući nove talentirane kolege. Ponosimo se različitošću kultura, podrijetla i karaktera, pa tako do sada unutar grupacije imamo djelatnike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, SAD-a, Velike Britanije i Libije, koji su se doselili u Mostar i s nama ostvaruju uspjehe", navode. Zanimljivo je spomenuti da je prosječna starost zaposlenika svega 28 godina, a uz stalno učenje i širenje znanja djelatnicima ove grupacije dostupni su brojni sadržaji o kojima radnici većine drugih tvrtki mogu samo sanjati.

"U SPARK-u zaista postoji poseban svijet rada: otvoreni uredi u kojima djelatnici mogu stalno komunicirati i surađivati, iznimna korporativna kultura gdje je sreća radnika na prvom mjestu, a kreativnost i izvrsnost glavne vrijednosti tvrtki. Dostupni su nam i raznorazni zabavni sadržaji: stolni tenis i nogomet, bilijar, PlayStation i Xbox, fliper, trampolin, hoverboard, električni bicikli i slično. Uz to radno vrijeme je fleksibilno. Svaki zaposlenik ima svoje zadatke, ali sam si organizira kada i koliko će raditi. Testirali smo ovakav način rada i pokazalo se da su zaposlenici puno produktivniji. Ali pravilo fleksibilnosti, kako to volimo kazati 'pravilo nema pravila', zapravo poručuje da je snaga u timskom radu i povjerenju. Stoga nema potrebe za ograničenjima, a i te kako ima potrebe za otvaranjem mogućnosti stručnjacima u inovativnom pristupu radu i usredotočenom načinu rješavanja problema", objašnjava Andrea Čordaš, generalna direktorica grupacije. I dodaje:

"Za uspješnost u radu i napredak svoje zaposlenike nagrađujemo ne samo određenim iznosom na bankovnom računu, nego i raznim teambuilding aktivnostima. Imamo mjesečne odlaske u kino, tematske zabave, koncerte, predstave, standup komedije, šetnje po prirodi, osvajanje okolnih planinskih vrhova, spa vikende, zajednička zimovanja i ljetovanja, roštiljanje i sve ostalo čega se dosjetimo. Zdrav život potičemo natjecanjem u hodanju pa tako imamo svoju fitness ligu u kojoj na tjednoj bazi nagrađujemo osobu koja je imala najveći broj koraka", sa smiješkom nabraja Andrea Čordaš uvijete rada koji definitivno Svi su im projekti vezani uz Mostar, pa će svom gradu darovati tehnološki park nisu česti na ovim prostorima. Svjesni važnosti obrazovanja, čelni ljudi ove grupacije konstantno ulažu u znanje. Tako je jedan od četiri programa ove grupacije i SPARK school, škola u kojoj organiziraju besplatne radionice za buduće programere, dizajnere i projekt menadžere. Radionice su otvorene za sve zainteresirane: " Kolege unutar SPARK grupacije uvijek potičemo na daljnji razvoj i učenje. Ovisno o radnom mjestu i potrebama, šaljemo ih na edukativne programe, konferencije, ali i organiziramo interne tečajeve engleskog, njemačkog, talijanskog, nizozemskog jezika, a tu su i tečajevi fotografije, dizajna i sličnog. Na ovaj način zaposlenici međusobno dijele znanje, a na raspolaganju im je i naša knjižnica sa stručnom literaturom te platforma za online učenje simbolična naziva NERD", navodi Čordaš.

Ističe kako im je velika želja da djeca već u prvim razredima osnovnih škola uče osnove robotike. Upravo iz tog razloga pokrenuli su suradnju sa školama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji:

"Kroz neformalno obrazovanje i izbornu nastavu želimo učenicima u osnovnim školama približiti robotiku i programiranje da bi stvorili dobre temelje za daljnji napredak i usavršavanje u ovom području. Do sada smo provodili niz projekata vezanih za robotiku i programiranje, ali samo na području Hercegovačko-neretvanske županije", ističe Čordaš. Dodaje da SPARKreators projektom planiraju proširiti područje djelovanja na cijelu Bosnu i Hercegovinu:

"Na sreću imamo izvrsne mentore i pionire u ovakvim aktivnostima, gospodina Nenada Bakica i njegov IRIM tim, koji je u Hrvatskoj pokrenuo Croatian Makers ligu. Vjerujemo da od malih nogu učenici moraju stvarati dobre temelje za robotiku i programiranje te tako naučiti logičke procese. Oprema koju ćemo koristiti na ovome projektu prilagođena je učenicima u osnovnoj školi i cilj nam je da već od prvog razreda osnovne škole učiteljice i učitelji lagano uvode učenike u ovaj zanimljivi svijet. Na sreću, svu opremu osigurao nam je naš investitor, koji uvijek potiče talente i koji je i ovaj put prepoznao koliku vrijednost SPARKreators ima za osnovnoškolce, ali i cijeli budući razvoj Bosne i Hercegovine", kaže Čordaš.

Iako, mladi iza sebe imaju već niz realiziranih projekata, a ono što planiraju ostvariti trebalo bi donijeti gospodarsko-tehnološki procvat Hercegovine. Naime, krajem prošle godine dogovorili su suradnju s tvrtkom Rimac Automobili, odnosno Matom Rimcem. Cilj je pokrenuti proizvodnju potpuno novog proizvoda, i to na području Mostara. Iako je taj posao trenutačno u fazi istraživanja, ova mlada ekipa optimistična je po pitanju ovog projekta.

Nadalje, tu je i ulaganje u još jednu startup tvornicu, koje bi se trebalo realizirati u ovoj godini.

TRAŽE JOŠ 100 STRUČNJAKA

Za sve planirano trebaju im i dodatni kadrovi te je vrlo izvjesno da će grupacija uskoro raspisati natječaj za zapošljavanje još sto stručnjaka. Budući da su svi njihovi planovi vezani za Mostar, svojim su sugrađanima odlučili pokloniti TechPark na otvorenom.

TechPark će sadržavati različite gadgete, pametnu rasvjetu i mnoštvo drugih zanimljivih tehnoloških izuma. Realizacija projekta počet će nakon što gradska uprava Mostara odredi i dodijeli lokaciju za park. Jedan od svakako najvećih projekata koji ova grupacija planira je SPARKland:

"To je najveći projekt koji trenutačno imamo u planu. Riječ je o poslovno-stambenom kompleksu za cijelu SPARK grupaciju. Još smo u potrazi za lokacijom. Kada je pronađemo, planiramo sagraditi mjesto na kojem će živjeti i raditi naši kolege iz svih tvrtki članica grupacije."

No, čak ni tu ne prestaje SPAR-Kland priča:

"Želimo pretvoriti Mostar u srce IT industrije i visokotehnološke proizvodnje. Stoga ne planiramo graditi samo za sebe, nego za sve poduzetnike koji tek dolaze i kojima ćemo pomoći da svoje ideje uz pomoć tehnologije pretvore u stvarnost", zaključuju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti