Ispunjen zahtjev MMF-a: Ukinut posebni doprinos za solidarnost

24.01.2017. 09:28 / Izvor: Akta.ba
Ispunjen zahtjev MMF-a: Ukinut posebni doprinos za solidarnost

Poreska uprava RS obavijestila je o prestanku obaveze obračunavanja i plaćanja posebnog doprinosa za solidarnost od 01.01.2017. godine.

Od 01.01.2017. godine u RS-u je prestala obveza obračunavanja i plaćanja posebnog doprinosa za solidarnost. Ovo je bila jedna od obveza vlasti u Republici Srpskoj kroz sporazum o kreditnom aranžmanu sa MMF-om koji je tražio ukidanje ovog oporezivanja. 

Naime, posebni doprinos za solidarnost uveden je u RS-u nakon velikih poplava 2014. godine, a plaćali su ga zaposleni radnici i kompanije da bi se dijelom sanirale štete.

Zakon o ovom doprinosu je potom izmijenjen, a ove godine je solidarni doprinos naplaćen iz neto dohotka od plaća svih zaposlenih fizičkih osoba u RS-u i to po stopi od 0,4 posto na iznos plaće te po osnovu isplaćenih mirovina većih od 500 KM.

"Obavještavamo porezne obveznike da je Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost prestao važiti 1.1.2017. godine kada je stupio na snagu Zakon o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost koji je objavljen u "Službenom glasniku Republike Srpske“ br. 1/17", navode iz Poreske uprave RS. 

Navode stoga da poreznim obveznicima počev od 1.1.2017. godine, bez obzira na isplatni period, ne obračunava i ne plaća poseban doprinos za solidarnost.

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti