Udruženje mljekara: Spasiti proizvodnju mlijeka od propadanja

24.01.2017. 11:50 / Izvor: SRNA
Udruženje mljekara: Spasiti proizvodnju mlijeka od propadanja

Situacija u sektoru proizvodnje mlijeka u Srpskoj i BiH nikada nije bila teža i neizvjesnija i da je potrebna strategija da se spasi ova oblast.

Republičko udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara u otvorenom pismu, koje je uputilo ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću i ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevi Mirjaniću, upozorava da situacija u sektoru proizvodnje mlijeka u Srpskoj i BiH nikada nije bila teža i neizvjesnija i da je potrebna strategija da se spasi ova oblast.

"Stanje kod nas se pogoršava iz dana u dan pritiskom visokosubvencionisanog uvoznog mlijeka iz EU, a može se očekivati da će biti još teže poslije 1. februara stupanjem na snagu i primjenom adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/", ističe se u pismu.

Iz Udruženja navode da su institucije u BiH i Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i mljekoprerađivači i proizvođači ovakvu situaciju dočekali veoma nespremni, čime je proizvodnja mlijeka dovedena u veoma teško stanje i do ivice propadanja.

Iz Udruženja navode da nadležne institucije u BiH ništa nisu preduzele iako je prošlo šest mjeseci od potpisivanja adaptiranog SSP-a, nije realizovan ni dogovor sa njemačkim ministrom poljoprivrede o namirenju dijela dohodka izgubljenog pritiskom mlijeka uvezenog iz EU, Svjetska banka nije procijenila nastalu štetu, a zvaničnici BiH nisu se oglasili niti jednom riječju.

"Entitetske vlade i ministarstva nisu isplatili dugove iz 2016. godine, a agrarni budžeti su ostali na prošlogodišnjem nivou, što govori da nema naznaka o nekoj ozbiljnijoj podršci mljekarskom sektoru. Ponašanjem mljekara u BiH smo nezadovoljni, jer pojedine mljekare obaraju cijene ispod cijene koštanja, čime obaramo i ulazne cijene mlijeka, ili smo sami sebi konkurencija na tržištu BiH", napominju iz Udruženja.

Ukazuju i da se očekuje da EU na tržište stavi u promet veću količinu mlijeka u prahu, zbog čega protestuju i evropski farmeri u Briselu, iako su, osim redovnih podsticaja, dobili 1.220.000.000 evra jednokratne pomoći.

"U ovakvoj situaciji osjećamo se napuštenim od vlasti, ali očekujemo da vi mljekare i mi proizvođači napravimo ozbiljnu strategiju da se spasi mljekarski sektor i da se sa tom strategijom pojavimo pred entitetskim vladama, Savjetom ministara i Parlamentarnom skupštinom BiH", zaključuje se u pismu Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti