Suradnja Komore sanitarnih inženjera i Privredne komore FBiH

24.01.2017. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Suradnja Komore sanitarnih inženjera i Privredne komore FBiH

Cilj suradnje komora jeste da se u što kraćem roku napravi Zakon o sanitarnoj djelatnosti na razini Federacije.

Polazeći od zajednički izraženog interesa  i spremnosti da  svojim aktivnostima u okviru zakonskih nadležnosti, doprinesu stvaranju i poboljšanju poslovnog ambijenta, kao i unaprjeđenju međusobne saradnje, predsjednik Komore sanitarnih inžinjera FBiH, Amar Ibrulj i potpredsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, Mirsad Jašarspahić potpisali su memorandum zajedničke suradnje.

Cilj suradnje komora jeste da se u što kraćem roku napravi Zakon o sanitarnoj djelatnosti na razini Federacije, koji će jasno definirati položaj sanitarnih inženjera što se tiče zapošljavanja i kaznene odredbe ne ispunjenja ovog Zakona.

Sanitarno inženjerstvo je struka koja se bavi očuvanjem i unapređivanje zdravlja pojedinca i društva te prevencija bolesti, koja se obavlja primjenom mjera za održavanje higijensko-sanitarne i epidemiološke razine u radnoj i životnoj okolini.

Također, suradnja se odnosi na pripremu i donošenje strategije razvoja, sektorskih ekonomskih politika, zaštite domaće proizvodnje, uspostavljanje sustava ekološki održivog razvoja, promociju i provedbu europskih standarda iz domena sigurnosti hrane, zaštite okoliša, obnovljivih izvora energije i očuvanje prirodnih resursa te utvrđivanja tehničkih i drugih standarda.

Ovim Memorandumom o poslovno tehničkoj saradnji P/G komora FBiH u saradnji sa Komorom sanitarnih inžinjera FBiH  najavljuje nove aktivnosti na kreiranju sistemskih rješenja iz oblasti sanitarno higijenskog  poslovanja a sve u cilju oživljavanje i jačanje domaće poljoprivredne  proizvodnje zasnovne na savremenim naučnim metodama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti