BiH i Srbija očekuje pomoć Turske za gradnju autoputa

25.01.2017. 13:56 / Izvor: Avaz.ba
BiH i Srbija očekuje pomoć Turske za gradnju autoputa

U roku od 30 dana poslat ćemo kolegama iz Srbije povratnu informaciju koju rutu mi predlažemo.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko usaglasili su tekst zajedničkog pisma namjere koje će uputiti nadležnim institucijama u Turskoj, konkretno Ministarstvu ekonomije s ministrom Nihatom Zeybekci na čelu, a u vezi s finansiranjem projekta gradnje autoputa Sarajevo - Beograd.

Potvrdio je ovo jučer za „ Avaz" i Jusko, a nakon posjete delegacije Vijeća ministara BiH, u čijem je sastavu i on bio, Srbiji, gdje se s tamošnjim zvaničnicima razgovaralo o ovom projektu.

Jusko kaže da će pismo već ove sedmice biti poslano u Tursku te da se u njemu izražava spremnost predstavnika BiH i Srbije da se sastanu s predstavnicima turske vlade kako bi dogovori u vezi s ovim projektom bili konkretizirani.

Jusko kaže da će Ministarstvo o projektu gradnje brze ceste Sarajevo - Beograd narednih dana obaviti konsultacije s nadležnim institucijama zaduženim za planiranje transportne infrastrukture u BiH kako bi bila utvrdena trasa puta do Beograda kroz BiH.

U roku od 30 dana poslat ćemo kolegama iz Srbije povratnu informaciju koju rutu mi predlažemo. U zavisnosti od odgovora u vezi s finansiranjem, a ako bude potvrdan, mi ćemo odmah krenuti u pravljenje projekta za ovu dionicu - kaže Jusko.

U Strategiji transporta BiH već postoji ucrtana trasa ovog puta,koja biišla od Sarajeva, preko Pala te Prače, do Goražda. No, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH konačnu trasu utvrdit će tek nakon dogovora s nadležnim entitetskim ministarstvima.

Ministrica Mihajlović za srbijanske medije je rekla da će se autoput koji bi Beograd povezivao sa Sa- rajevom u Srbiji nastaviti na trasu Koridora 11 i ići od Požege, preko Užica, do Kotromana kod Višegrada nagranicisaBiH.

Iznijela je procjene da će autoput Beograd - Sarajevo koštati oko 800 miliona eura. Ona je navela da će gradnja autoputa, ali i rekonstrukcija pruge između dva grada, o čemu su također razgovarale proteklih dana delegacije dvije zemlje u Beogradu, pomoći boljem povezivanju građana i privrede BiH i Srbije, kao i cijelog regiona. 

Ideju da Turska finansira projekt autoputa Sarajevo - Beograd prošle je godine iznio turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci tokom susreta sa srbijanskim i bh. zvaničnicima u Turskoj. Da je Turska zainteresirana da podrži ovaj projekt, potvrdio je i Haldun Koc, ambasador Turske u BiH, tokom susreta s Juskom krajem prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti