Ambasada Slovačke preuzela dužnost kontakt ambasade NATO u BiH

26.01.2017. 09:10 / Izvor: Fena

Slovački ambasador Jan Pšenica je rekao da će Slovačka ponuditi svoje iskustvo u transformaciji odbrambenih struktura i šire.

Nakon dvije godine obavljanja dužnosti kontakt ambasade NATO-a u BiH, britanska ambasada predala je danas tu dužnost slovačkoj ambasadi.

Osmišljeno je to da podrži bh. vlasti u procesu aktivacije Akcionog plana članstva BiH, po zahtjevu Predsjedništva BiH iz 2010. godine, a Ujedinjeno kraljevstvo obavljalo je sa zadovoljstvom tu ulogu.

Tako je britanska ambasada u Sarajevu, u protekle dvije godine, zajedno s lokalnim i međunarodnim partnerima razgovarala s građanima širom BiH da bi im pomogla da bolje shvate prednosti bliže saradnje s NATO-om i odgovorila na njihova pitanja. Ta aktivnost je uključivala redovne intervjue za medije, kao i javne rasprave u Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Mostaru i Trebinju, te Facebook razgovor uživo.

Na ceremoniji primopredaje dužnosti u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu, britanski ambasador Edward Ferguson okarakretizirao je to kao priliku da od građana čuje mišljenje o NATO-u.

"Jasno je da je to pitanje o kome mnogi imaju snažne osjećaje, bilo da su za ili protiv članstva u NATO, ključ je u nastavku razgovora zbog toga što odluku o tome da li tražiti članstvo u NATO savezu ili ne mogu donijeti samo vođe i građani ove države, a ne NATO ili Rusija ili bilo ko drugi. Dotad postoji mnogo toga što NATO može uraditi da pomogne Oružanim snagama BiH i sigurnosnim agencijama da bi postale još efikasnije - bilo da je to prilikom spašavanja života nakon prirodnih nesreća, borbe protiv terorizma i cyber kriminala ili doprinoseći mirovnim operacijama u inostranstvu", naglasio je.

Podsjetio je da se, u regionu, Crna Gora sprema da zauzme mjesto uz Hrvatsku, Sloveniju i Albaniju kao 29. NATO saveznica. A Srbija je, iako vojno neutralna, zainteresirana da iskoristi prednosti bliže saradnje s NATO-om.

"BiH također može iskoristiti ove prednosti i nadam se da će Pregled odbrane poslužiti kao okvir za veći razvoj i produbljenje partnerstva s NATO-om", istaknuo je.

Slovački ambasador Jan Pšenica je rekao da će Slovačka ponuditi svoje iskustvo u transformaciji odbrambenih struktura i šire, u reformi sigurnosnog sektora. Ambasada planira da podstiče i doprinosi javnoj diskusiji o sigurnosnim prijetnjama i načinima na koje ih države, pojedinačno ili zajednički, mogu riješiti.

"Stručnjaci i zvaničnici vlade, ali i nevladinih organizacija su već izrazili svoju zainteresovanost da učestvuju u aktivnostima javne diplomatije", kazao je.

Komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Giselle Wilz kaže da joj je, za vrijeme mandata na toj funkciji, postalo jasno da je kontakt ambasada NATO-a integralni dio napora NATO-a ovdje u BiH.

"Naš rad sa BiH po pitanju reformi odbrane i sigurnosnog sektora, kao i na zadacima Partnerstva za mir je složen i pun izazova. Ali, više od toga, ne postoji veći izazov od stvaranja stvarnog javnog prostora za razgovor o tim pitanjima da bi se iskreno razgovaralo o tome koje su prednosti partnerstva BiH sa NATO-om, i iskreno se nadam, članstva u NATO", kazala je.

Kontakt ambasade NATO-a podržavaju aktivnosti Saveza u partnerskim državama i pomažu s radom u oblasti javne diplomatije. Pomažu Savezu u kontaktima s javnosti, političkim poslovima i sigurnosnim politikama i njihovi mandati traju dvije godine.

Britanska ambasada je, u ulozi kontakt ambasade NATO-a, radila sa bh. vođama i Oružanim snagama BiH da bi podržala napredak BiH ka NATO. Ujedinjeno Kraljevstvo je bilo kontakt ambasada NATO-a u BiH od januara 2015. godine do januara 2017. godine. Naredna kontakt ambasada NATO-a u BiH je Republika Slovačka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti