SSP za organske poljoprivredne proizvođače ne predstavlja opterećenje

03.02.2017. 08:27 / Izvor: Fena
SSP za organske poljoprivredne proizvođače ne predstavlja opterećenje

Herceg je naveo da Bosna i Hercegovina zbog geografske strukture nema mogućnosti za količinski značajnu poljoprivrednu proizvodnju.

Predsjednik Saveza Organsko FBiH Sejad Herceg izjavio je danas za Fenu, a povodom stupanja na snagu adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), da Savez ulaže napore kako bi bh. poljoprivredni proizvođači ispunili standarde koje nalaže Evropska unija.

Istakao je da organski poljoprivredni proizvođači u BiH već rade u skladu s tim standardima, zbog čega stupanje na snagu adaptiranog SSP-a za njih ne predstavlja opterećenje.

"Ipak, treba poručiti nadležnim za poljoprivredu na svim nivoima vlasti da moraju shvatiti da organska proizvodnja može biti dobra šansa za razvoj poljoprivrede u BiH, budući da su ti proizvođači već savladali evropske standarde i mnogi su certitficirani za tržište EU", rekao je Herceg.

Dodao je da je za omasovljavanje organske proizvodnje i dostizanje tri posto od ukupne poljoprivredne proizvodnje, što je cilj EU, potrebno u taj sektor uključiti više od 15.000 operatera.

Herceg je naveo da Bosna i Hercegovina zbog geografske strukture nema mogućnosti za količinski značajnu poljoprivrednu proizvodnju, ali bi organski sektor  mogao ponuditi proizvode vrhunskog kavliteta.

Naglasio je da će Savez Organsko FBiH nastaviti raditi na umrežavanju proizvođača i podizanju svijesti o značaju i mogućnostima koje pruža organska poljoprivredna proizvodnja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti