RAK: Riješiti nezakonito građenje javnih telekomunikacionih mreža

06.02.2017. 11:52 / Izvor: Akta.ba
RAK: Riješiti nezakonito građenje javnih telekomunikacionih mreža

RAK je pozivao nadležne institucije da se aktivno uključe i izvrše koordinaciju među opštinama.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) pozivala je nadležne institucije da se aktivno uključe i izvrše koordinaciju među opštinama u vezi rješavanja problema nezakonitog građenja javnih telekomunikacionih mreža.

"Cilj poziva je da se uspostavi zakonitost u obavljanju djelatnosti i omogući pravedna konkurencija na tržištu telekomunikacija", navodi se u saopćenju RAK-a.

O ovome su obaviještena federalna ministarstva prometa i komunikacija, energije, rudarstva i industrije, prostornog uređenja, Uprava za inspekcijske poslove FBiH, Savez opština i gradova FBiH i RS, Vlada Brčko distrikta BiH, te Asocijacija kablovskih operatora i distributera mrežnih usluga (AKOP) i svi mrežni operatori.

Generalni direktor RAK-a Predrag Kovač mišljenja je da uzurpacija desetina hiljada stubova elektrodistributivne mreže i javne rasvjete, kilometara kablovske kanalizacije, kao i prokopa javnih i privatnih površina, uz instaliranje bespravnih mreža i njihovo puštanje u rad bez pribavljene upotrebne dozvole, prolazi neprimjećeno od nadležnih inspekcijskih i opštinskih organa.

"Masovnost ove pojave uzrokuje ozbiljnu nelojalnu konkurenciju na tržištu, a štetu  trpe svi korisnici javnih telekomunikacionih usluga. Osim toga, ovo znatno umanjuje konkurentnost i tržišnu vrijednost operatora koji su još uvijek u javnom vlasništvu. To može rezultirati usporavanjem građenja kvalitetnih telekomunikacionih mreža i degradacijom kapaciteta postojećih mreža i usluga", kazao je Kovač.

Regulatorna agencija za komunikacije nije dala pravo na ovakvo nezakonito ponašanje niti jednom korisniku dozvole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti