Pšenica: Uvjeren sam da možete proširiti saradnju s NATO-om

14.02.2017. 09:54 / Izvor: Avaz.ba
Pšenica: Uvjeren sam da možete proširiti saradnju s NATO-om

Pšenica je pohvalio nedavno usvojen "Pregled odbrane", uključujući plan implementacije, i pozvao lidere zemlje na još hrabrije reforme.

Nakon što je slovačka ambasada BiH preuzela dužnost kontakt ambasade NATO-a u Sarajevu, slovački ambasador Jan Pšenica proteklih dana boravio je u Briselu, gdje se upoznao o mogućnostima produbljivanja saradnje između Saveza i EU u osiguranju zajedničke sigurnosti.

U razgovoru za "Avaz" Pšenica ističe da se u predstojećem periodu kao kontakt ambasada NATO-a u BiH žele nastaviti ono što su radili njihovi prethodnici iz britanske ambasade.

"Želimo i dalje poticati javnu diskusiju o novim sigurnosnim izazovima i prijetnjama, kao i o načinima na koje države na njih mogu reagirati samostalno ili zajednički i prevazići moguće sukobe. O tim pitanjima raspravlja se i u drugim zemljama, uključujući Slovačku, te bismo stoga željeli u ovaj proces uključiti i nevladine organizacije koje djeluju u ovim područjima i koje mogu dati svoj doprinos", kazao je Pšenica.

Kada je riječ o porukama BiH, naglašava da ih je ciljano formulirao generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za vrijeme njegove posjete Sarajevu.

Istaknuo je da je BiH važan partner Saveza i da se ubraja u zajednički trud međunarodne zajednice u osiguranju mira i stabilnosti. Pohvalio je nedavno usvojen "Pregled odbrane", uključujući plan implementacije, i pozvao lidere zemlje na još hrabrije reforme.

"Uvjeren sam da BiH ima kapacitete za proširenje saradnje sa Savezom u korist obiju strana, pogotovo građana BiH. Vrata Saveza otvorena su za daljnju saradnju s BiH, kao i za njeno članstvo, i ovisi jedino o odlukama BiH kako će iskoristiti ove mogućnosti i prilike", rekao je Pšenica za "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti