Muminah: Korigirati zakonske okvire za privlačenje stranih investicija

16.02.2017. 09:18 / Izvor: Avaz.ba
Muminah: Korigirati zakonske okvire za privlačenje stranih investicija

Zakoni koji se odnose na privlačenje stranih investicija još su tvrdi i nisu fleksibilni, nisu moderni, ne idu ukorak s vremenom, navodi Muminah.

Prešli smo iz etape pružanja pomoći BiH u etapu koja se bazira na zasnivaju partnerstva, kazao je za „Dnevni avaz" ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u našoj zemlji Hani bin Abdulah Muminah.

O svojevrsnoj pozitivnoj promjeni politike njegove zemlje prema regionu govori i u svjetlu nedavne posjete visoke delegacije BiH i Srbije Rijadu.

"Između 2015. i 2016. godine Kraljevina Saudijska Arabija zaista je ušla u BiH kroz razne vidove investicija i garantova. Dakle, s nekih 100 miliona eura raznih projekata. Ti projekti odnose se na unapređivanje infrastrukture, obrazovanja. Bosna i Hercegovina nije samo zemlja proizvodnje oružja. Ona ima velike kapacitete u poljoprivredi i industriji. Činjenica je da je obim vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Saudijske Arabije mali. Mi očekujemo u 2017. godini da će taj obim biti izuzetno povećan. Predstavnici BiH ne trebaju ostati zatvoreni, već se trebaju otvoriti prema kolegama iz Saudijske Arabije", kazao je ambasador.

Smatra da zakonski okviri za privlačenje stranih investicija u BiH trebaju biti korigirani.

"Ne možemo govoriti o privlačenju investicija sve dok postoje određene restrikcije za saudijske državljane. Zakoni koji se odnose na privlačenje stranih investicija još su tvrdi i nisu fleksibilni, nisu moderni, ne idu ukorak s vremenom. Poznajem neke biznismene koji su htjeli u BiH osnovati svoje kompanije. Oni su morali ovdje provesti tri do četiri mjeseca. Tražimo da poprave atmosferu za privlačenje stranih investicija. Svakako očekujemo i da postoji određena finansijska kontrola u ovom poslu investiranja", rekao je Muminah za "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti