Ozvaničen završetak projekta ispravnosti vode školskih vodovoda

16.02.2017. 15:49 / Izvor: Akta.ba
Ozvaničen završetak projekta ispravnosti vode školskih vodovoda

Nabavku, isporuku i instaliranje navedene opreme radila je tuzlanska firma Euroaquaing.

Zahvaljujući projektu “Kontrola ispravnosti vode školskih vodovoda”, područne škole Dubnica, Gojčin, Kalesija Gornja i Jajići su ugradnjom UV filtera za pročišćavanje vode, dobili ispravnu i pitku vodu.

Riječ je o školama koje su se vodom snabdijevale iz lokalnih vodovoda, u kojima je analiza pokazala da u pogledu mikrobiološke ispravnosti ne zadovoljavaju uslove Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Sl.glasnik BiH br. 40/10 i 30/12) te kao takvi nisu za piće.

Nabavku, isporuku i instaliranje navedene opreme radila je tuzlanska firma Euroaquaing. U pitanju su filteri i UV sterilizatori kapaciteta od 20 - 40 litara/minut.

Projekt vrijedan 97.000 KM zajednički su finansirali Fondacije tuzlanske zajednice, u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, te Zavodom za javno zdravstvo TK.

Projektom je bilo obuhvaćeno 7.033 učenika u 53 osnovne škole, uglavnom smještene u ruralnim i prigradskim naseljima, a filteri za pročišćavanje vode obezbijeđeni su u 44 osnovne škole na području Tuzlanskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti