U Trebinju zapušteno 80 posto obradive zemlje

20.02.2017. 08:10 / Izvor: Akta.ba
U Trebinju zapušteno 80 posto obradive zemlje

a području Trebinja posluju dva velika koncesionara poljoprivrednog zemljišta firme Popovo polje i Agrofin.

Iako je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja Grada Trebinja čak 80 posto obradive zemlje u privatnom vlasništvu je zapušteno. Od 6 hiljada hektara obrađuje se samo 1100 – 1200 odnosno tek  20 posto. Dražvno zemljište još nije ni identifikovano, tako da preciznih podataka o strukturi i namjeni još nema, piše Hercegovina press.

Na području Trebinja posluju dva velika koncesionara poljoprivrednog zemljišta firme Popovo polje (oko 500 ha) i Agrofin (oko 180 ha).

Grad Trebinje će u narednom preriodu raspisati poziv za dodjelu u zakup oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta svim zainteresovanim proizvođačima, koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva.

U svrhu promovisanja poljoprivrede kao jedne od strateških grana razvoja Grada Trebinja  početkom mjeseca je osnovano preduzeće Agrarni fond na čijem je čelu diplomirani inžinjer poljoprivrede Vesko Dutina.

"Zadatak novoosnovanog preduzeća je  razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, kao i pomoć poljoprivrednim proizvođačima da svoju proizvodnju razviju i podignu na veći nivo. U tom cilju budžetom Grada Trebinja predviđeno je 200 000 KM za Agrarni fond, koje ćemo kroz naše programe i pravilnike usmjeriti u razvoj i unapređenje poljoprivrede", kaže Dutina za poslovni portal Hercegovina press.

Tradicionalno u Trebinju se najviše uzgaja vinova loza i voće. Povrće se sadi pretežno za ličnu upotrebu, dok se od ratarskih kultura najviše uzgaja krompir. Posljednjih godina veliko interesovanje se pokazuje i za uzgoj ljekovitog bilja, naročito smilja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti