Berba u trebinjskim vinogradima: Kvalitet grožđa odličan, ali prinosi manji

09.09.2017. 08:50 / Izvor: Nezavisne novine
Berba u trebinjskim vinogradima: Kvalitet grožđa odličan, ali prinosi manji

Berba grožđa u trebinjskom kraju uveliko je u toku

Berba grožđa u trebinjskom kraju uveliko je u toku, kažu da je kvalitet odličan, ali su prinos umanjili proljećni mrazevi. U "Podrumima Vukoje" kažu da su obrane već prve sorte, pa je okončana berba muskata, dubrovačke malvasije, tamjanike i žilavke na lokalitetu Zasad polje, a okončana je i berba burgunskih sorti šardonea i crnog bugunca, koji su dali izniman kvalitet.

"Iako su prinosi do 30 odsto niži, ove godine su sve sorte izuzetno kvalitetne, pa možemo reći da nas očekuje i izuzetna godina, jer nama nikada nije bio bitan kvantitet, nego kvalitet", kaže Radovan Vukoje, direktor "Podruma Vukoje", držeći se stare poslovice da što je bolje grožđe može se očekivati i bolje vino.

Kaže da ga zbog ispunjenja očekivanja kvaliteta ne zabrinjava ni prodaja, jer su Vukoje jedini vinari u regionu koji svo vino proizvode isključivo u svojim vinogradima na lokalitetima Carski vinogradi i Zasad polje. 

U vinogradima "Agrofin", koji grožđe prodaje trebinjskim vinarima koji nemaju sopstvene nasade vinove loze, kažu da je dugačak sušni period ubrzao sazrijevanje pa je berba krenula 15 dana ranije i već su trećinu prodali.  I oni tvrde da su suše smanjile rod, ali je povećan kvalitet, pa će ove godine biti ubrano oko 850 tona, za razliku od prosječnih godina kada je ta brojka prelazila 1.000 tona. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti